ΥΓΕΙΑ

Αγγειογράφοι 15ετίας στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής

Αγγειογράφοι 15ετίας στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής

Μαζί με τα πρόσφατα γενέθλια του Αττικού, τα 15 του χρόνια «έκλεισε» και ο… αγγειογράφος του νοσοκομείου. «Συνομήλικος» είναι και ο αγγειογράφος του Ευαγγελισμού. Ωστόσο, τα αιμοδυναμικά εργαστήρια των δύο αυτών νοσοκομείων, που πάντα συνεφημερεύουν, δέχονται σε επείγουσα βάση τουλάχιστον 10 οξέα εμφράγματα μυοκαρδίου στις γενικές εφημερίες και μερικά ακόμα στις πρωινές ώρες.

«Δεν χρειάζονται επιχειρήματα να ειπωθούν για το ότι η αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου έχει σώσει χιλιάδες ζωές» τονίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Το Αττικό και Ευαγγελισμός σηκώνουν πολύ μεγάλο βάρος της Αττικής και των γύρω περιοχών. Εκτελούν χιλιάδες προγραμματισμένες στεφανιογραφίες ετησίως. Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, «οι αγγειογράφοι είναι πεπαλαιωμένοι (15ετίας) με τεράστιο αριθμό εξετάσεων ο καθένας. Έχουν συχνές βλάβες και αφού είναι εκτός εγγύησης οι βλάβες πληρώνονται αδρά! Ανταλλακτικά δύσκολα βρίσκονται (αναζητούνται σε όλη την Ευρώπη) και έρχονται με καθυστέρηση. Μέσα στο 2018 είχαν πολλαπλές βλάβες, πολλές μέρες αχρηστίας, ακόμα και σε γενικές εφημερίες. Διακομίζονταν εμφράγματα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να χάνεται ζωτικός χρόνος, αφού ο ασθενής πρέπει να μπει στο εργαστήριο τις πρώτες ώρες. Υπήρξε και θάνατος σε μια διακομιδή. Οι αγγειογράφοι είναι στο τέλος της ζωής τους».

Στον Ευαγγελισμό, υπάρχει νέο μηχάνημα εδώ και μήνες, όμως δεν λειτουργεί ακόμα, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες είναι τεράστιες. «Απάντηση γιατί δεν λειτουργεί δεν παίρνουμε από τις Διοικήσεις και το Υπουργείο. Είναι άκρως αναγκαίος και δεύτερος αγγειογράφος, που όπως μας λένε, θα έρθει, όπως και το προσωπικό θα έρθει για να το λειτουργήσει». Στο Αττικό, δεν υπάρχει προοπτική για αντικατάσταση του γερασμένου αγγειογράφου. «Έγινε φιέστα προ ημερών για τα 15 χρόνια λειτουργίας του νοσοκομείου και αμέσως μετά χάλασε ξανά ο αγγειογράφος, που έχει μόνο…15 χρόνια εντατικής λειτουργίας» επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ).

Το υπουργείο Υγείας ποντάρει στις δωρεές, ενώ ο «κόφτης» κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα νοσοκομεία κάθε χρόνο μεγαλώνει, καταγγέλλουν οι γιατροί. «Δεν μένουμε αδρανείς. Καταγγέλλουμε – αγωνιζόμαστε κάθε μέρα, για άμεση επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση. Για άμεσο εξοπλισμό των νοσοκομείων με σύγχρονα μηχανήματα. Δέκα στεφανιογράφοι ολοκαίνουριοι κοστίζουν όσο ένα φτερό από ένα F16 που πλουσιοπάροχα αγοράζουν από τις ΗΠΑ για ΝΑΤΟϊκές ανάγκες» καταλήγουν οι γιατροί της ΔΗΠΑΚ.