ΥΓΕΙΑ

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπαίνουν στο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπαίνουν στο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας
Στο χάρτη της εξατομικευμένης ιατρικής η Ελλάδα

Μετά την ογκολογία, οι κληρονομικές και σπάνιες καρδιαγγειακές παθήσεις είναι το επόμενο βήμα για το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στη χώρα μας.

Τη λειτουργία του δεύτερου δικτύου ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης στο συνέδριο καρδιολογίας «Heart Vessels and Stroke».

Ο αρχικός πυρήνας περιλαμβάνει τη Μονάδα κληρονομικών Παθήσεων του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου, το εργαστήριο Ιατροδικαστικής του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Μυοκαρδιοπαθειών ΑΧΕΠΑ-ΕΚΕΤΑ και το Τμήμα Μυοκαρδιοπαθειών ΠAΓΝΗ-ΙΤΕ, ενώ ο στόχος είναι να διευρυνθεί το δίκτυο σύντομα και με τη συμμετοχή και άλλων καρδιολογικών κλινικών της χώρας. Συντονιστές ορίστηκαν ο καθηγητής Παναγιώτης Βάρδας και Δρ. Άρης Αναστασάκης.

«Τα τελευταία χρόνια η ερευνα και η καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας μέσα από τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου, αυτού της Οικονομίας της Γνώσης» ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζοντας ότι παρά τις συνθήκες της κρίσης, οι δαπάνες για Έρευνα και Καινοτομία ξεπέρασαν το 2017 τα 2 δισ. ευρώ ή το 1,13% του ΑΕΠ, όταν το 2003 ήταν 985 εκατ. ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ.

Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής, συνέχισε ο κ. Φωτάκης, κατέστη δυνατή σε τρεις κύκλους δράσης. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, ο δεύτερος κύκλος εστιάζει στη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων (ανάμεσά τους είναι το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ») και ο τρίτος αφορά στην ανάληψη και την οργάνωση από την Πολιτεία οριζόντιων εμβληματικών δράσεων που αναδεικνύουν την απήχηση της έρευνας στην κοινωνία με απτό τρόπο.

«Στα Δίκτυα αυτά η Πολιτεία παίζει ρόλο συντονιστή και διευκολυντή, ώστε να αξιοποιηθεί το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό της χώρας στον αναδυόμενο αυτό τομέα της Ιατρικής», διευκρίνισε ο κ. Φωτάκης. «Τα οφέλη πολλά και σημαντικά, αφού η χώρα έγκαιρα συμμετέχει στις διεθνείς εξελίξεις και γίνεται συνδιαμορφωτής και όχι απλός παρατηρητής. Ταυτόχρονα, το κόστος των υπηρεσιών Υγείας μπορεί να μειωθεί μέσα από τις δυνατότητες εξατομικευμένης θεραπείας και με απώτερο στόχο την προσβασιμότητα από το Δημόσιο σύστημα υγείας» κατέληξε.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)