Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο: «Πράσινο φως» από το υπουργείο Υγείας για την κατασκευή του

Newsroom Newsroom

Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο: «Πράσινο φως» από το υπουργείο Υγείας για την κατασκευή του
Τελευταία η Ελλάδα στις μεταμοσχεύσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης

Τους επόμενους μήνες ξεκινά η κατασκευή του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ), καθώς εγκρίθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι μελέτες εφαρμογής.

«Το υπουργείο Υγείας αντιδρώντας με αξιοζήλευτη ταχύτητα ενέκρινε τις μελέτες εφαρμογής» και η Ελλάδα θα αποκτήσει το δικό της μεταμοσχευτικό κέντρο, ανέφερε ο δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, στο περιθώριο της ημερίδας «Health and Society: Future Dialogues».

Εστιάζοντας στο Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο, είπε ότι με τη δημιουργία του, το Ίδρυμα Ωνάση έρχεται να αλλάξει για μια ακόμη φορά τα δεδομένα και να δώσει πνοή στο όνειρο δεκάδων ασθενών να αποκτήσουν πρόσβαση σε ποιοτικές και εξειδικευμένες υπηρεσίες. Το ΩΕΜΕΚ θα είναι νοσοκομείο για όλους. Θα ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα είναι προσβάσιμο από ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Θα είναι το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που θα είναι αφιερωμένο στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, προσφέροντας σύγχρονες εξειδικευμένες και καινοτόμες υπηρεσίες υγείας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Στις δομές του θα δημιουργηθεί το Ωνάσειο Παίδων, η πρώτη αυτόνομη μονάδα μεταμόσχευσης στην Ελλάδα αποκλειστικά για παιδιά που θα προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και στην παιδοκαρδιολογία και παιδοχειρουργική.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) Ανδρέας Καραμπίνης ανέφερε ότι η δημιουργία του ΩΕΜΕΚ θα καλύψει ένα μεγάλο κενό. Τα στοιχεία του ΕΟΜ είναι αποκαλυπτικά. Από το 2013 μέχρι το 2017, 260 Έλληνες μεταφέρθηκαν για μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων σε διάφορα νοσοκομεία της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκαν 696 μετακινήσεις μεταμοσχευμένων για επανέλεγχο στο εξωτερικό. Οι νέες υποδομές και υπηρεσίες του ΩΕΜΕΚ, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κουλτούρας της δωρεάς οργάνων, στοχεύουν στο να περιορίσουν τα υψηλά ποσοστά μετάβασης στο εξωτερικό, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο αυτό μελλοντικά.

Τελευταία η Ελλάδα στην Ευρώπη

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη και στις δέκα τελευταίες χώρες του δυτικού κόσμου.

Οι δότες στην Ελλάδα είναι 4,68 ανά εκατ. πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στην Ισπανία είναι 43,8 δότες ανά εκατ. πληθυσμού, στην Κροατία 39,52 ανά εκατ. πληθυσμού και στην Πορτογαλία 37,72 ανά εκατ. πληθυσμού.

Στην Ελλάδα το 2016 έγιναν 151 μεταμοσχεύσεις και είχαμε 51 δωρεές οργάνων, τη στιγμή που στο Βέλγιο έγιναν 1.023 μεταμοσχεύσεις και 351 δωρεές οργάνων και στην Πορτογαλία 846 μεταμοσχεύσεις και 337 δωρεές οργάνων.

Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΟΜ, θα μπορούσαμε να συνεισφέρουμε 14,2 δότες ανά εκατ. πληθυσμού και να πραγματοποιούμε σε εθνικό επίπεδο τουλάχιστον 470 μεταμοσχεύσεις ανά έτος. Αυτό που χρειάζεται είναι ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα υγείας, βελτίωση των διαδικασιών εντοπισμού δυνητικών δοτών και πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές υγείας σε ένα εθνικό κέντρο αποκλειστικά για μεταμοσχεύσεις.

Το μήνυμα του Άγγελου Αναστασιάδη

«Για να διαδοθεί το μήνυμα της δωρεάς οργάνων χρειάζεται συλλογική προσπάθεια», ανέφερε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία, μετά την περιπέτεια υγείας της συζύγου του, η οποία υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς στο Ωνάσειο. «Με ομαδική προσπάθεια πρέπει να γίνει αυτό που ο κόσμος περιμένει, από τελευταία χώρα που είμαστε στην Ευρώπη σε δωρεά οργάνων να γίνουμε πρώτοι και αυτό μεμονωμένα δεν γίνεται, πρέπει όλοι μαζί να συνεργαστούμε, φορείς, πολιτεία, πολίτες». Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ο κόσμος θέλει να γίνει δωρητής οργάνων αλλά λείπει η ενημέρωση και σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε όλοι. Όσα κέντρα και να υπάρχουν αν δεν υπάρχουν δωρητές οργάνων δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved