ΥΓΕΙΑ

Νέο τεστ γυναικολογικής αυτοεξέτασης για HPV που γίνεται και στο σπίτι

Νέο τεστ γυναικολογικής αυτοεξέτασης για HPV που γίνεται και στο σπίτι

Μία νέα μέθοδος γυναικολογικής αυτοεξέτασης, η οποία γίνεται με εύκολο και ασφαλή τρόπο και προσφέρει έγκυρα αποτελέσματα, είναι διαθέσιμη πλέον και στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μοριακή εξέταση η οποία ανιχνεύει τον ιό HPV, καθώς και τα χλαμύδια. Οι γυναίκες συλλέγουν μόνες τους το δείγμα, χρησιμοποιώντας την ειδική συσκευή Evekit στο σπίτι τους και στη συνέχεια το στέλνουν στο εργαστήριο. Λίγες ημέρες αργότερα, παραλαμβάνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων μέσα από μία ασφαλή ψηφιακή πλατφόρμα επικοινωνίας. Αν το τεστ δώσει θετικά αποτελέσματα, τότε οι γυναίκες θα πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό τους.

Το νέο τεστ γυναικολογικής αυτοεξέτασης στόχο έχει να δώσει ευκολότερη πρόσβαση σε γυναίκες οι οποίες δυσκολεύονται να τηρήσουν τον ενδεδειγμένο προγραμματισμό των προληπτικών εξετάσεων. Οι λόγοι αναβολής των εξετάσεων ποικίλουν, από την έλλειψη ελεύθερου χρόνου και το απαιτητικό ωράριο εργασίας, μέχρι τη δυσκολία πρόσβασης σε οικογενειακό γιατρό ή ειδικό γιατρό σε απομακρυσμένες κυρίως περιοχές.

Το ποσοστό των γυναικών ηλικίας 21-69 ετών που έχουν κάνει Τεστ ΠΑΠ τα τελευταία τρία χρόνια, ανέρχεται σε 60% ενώ το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 90%, σύμφωνα με τον Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννη Τούντα και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, η εμβολιαστική κάλυψη για τον HPV είναι σχετικά χαμηλή ακόμη και σήμερα.

Η γυναικολογική αυτοεξέταση Evekit σκοπό έχει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο Τεστ ΠΑΠ. Απευθύνεται σε γυναίκες από 28 ετών και πάνω και συνιστάται να γίνεται κάθε τρία χρόνια. Εντοπίζει 14 τύπους του HPV, ανάμεσά τους τον 16 και τον 18, οι οποίοι ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μελέτη που έκανε το ΑΠΘ σε 13.000 γυναίκες για τη διαδικασία της αυτολήψης έδειξε ότι τα αποτελέσματά της είναι ανάλογα με εκείνα των ιατρείων.

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (περίπου 99%) προκαλούνται από στελέχη του ιού HPV σε συνθήκες επίμονης λοίμωξης. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί το τέταρτο συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Επιπλέον, οι λοιμώξεις από τα στελέχη του ιού HPV ευθύνονται για μια σειρά κακοηθών και καλοηθών νεοπλασιών, πέραν από αυτές του τραχήλου της μήτρας, που αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, προκαλώντας σοβαρή νοσηρότητα και επιβαρύνοντας σημαντικά το υγειονομικό σύστημα περίθαλψης.

Η διαδικασία

Το τεστ Evekit είναι διαθέσιμο μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μπορεί όμως να γίνει και παραγγελία σε φαρμακείο. Το τεστ αποστέλλεται στο σπίτι, η γυναίκα παίρνει μόνη της κολπικό δείγμα με την ειδική συσκευή η οποία διασφαλίζει τη σωστή λήψη και στη συνέχεια βάζει πίσω τη συσκευή στο κουτί και την ταχυδρομεί στο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στο προσωπικό email της γυναίκας.

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Σπυράκης, CEO της startup εταιρείας που διαθέτει στην ελληνική αγορά το Evekit, τα προσωπικά δεδομένα είναι εμπιστευτικά και ασφαλή. Η πλατφόρμα (evekit.gr) διαθέτει αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας, για την προστασία του απορρήτου, ενώ πρόσβαση μπορεί να έχει ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης με τη συγκατάθεση του χρήστη. Επίσης, το δείγμα αναλύεται σε διαπιστευμένο εργαστήριο – συνεργάτη, με τον ίδιο τρόπο που ακολουθείται και όταν το δείγμα συλλέγεται σε κλινική. Όλα τα συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα είναι πιστοποιημένα εργαστήρια.

Σχετικές ειδήσεις