ΥΓΕΙΑ

Χωρίς ραντεβού σε νοσοκομεία και KY για εξετάσεις μέχρι να λήξει η «απεργία» στα διαγνωστικά

Χωρίς ραντεβού σε νοσοκομεία και KY για εξετάσεις μέχρι να λήξει η «απεργία» στα διαγνωστικά
Προς αναστολή βαίνει η κινητοποίηση στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια
EUROKINISSI

Στην πρότασή της επέμεινε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργο Πατούλη και εκπροσώπους του Συντονιστικού των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το μεσημέρι της Πέμπτης (13/06/2019).

Αυτό σημαίνει ότι δεν ικανοποιείται το βασικό αίτημα των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 και αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» του κλάδου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η κινητοποίηση βαίνει προς αναστολή, για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών απέστειλε εγκύκλιο, με την οποία καλούνται οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και οι διοικητές των Νοσοκομείων, σε συνεργασία με τους επιστημονικά υπεύθυνους των εργαστηρίων, να οργανώσουν την ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όσων ασφαλισμένων επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις μικροβιολογικές ή απεικονιστικές εξετάσεις τους στο ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που θα προσέρχονται με παραπεμπτικό εξετάσεων στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, θα μπορούν να εξυπηρετηθούν χωρίς ραντεβού, με βάση το ωράριο των εργαστηρίων και το θεσμό των απογευματινών εργαστηρίων. Η δαπάνη καλύπτεται στο σύνολό της από τον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, δεν θα ισχύσει κανένας από τους μηνιαίους περιορισμούς που προβλέπει ο νόμος για την ολοήμερη λειτουργία των εργαστηριακών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων (ακολουθεί αναλυτικά η εγκύκλιος).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως έχει λήξει η κινητοποίηση στις ιδιωτικές κλινικές και από σήμερα (Πέμπτη (13/06/2019) δέχονται κανονικά όλους τους ασφαλισμένους για εξετάσεις.

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας

Μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη λύση στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι ο στόχος του υπουργείου Υγείας, το οποίο επισημαίνει πως αναγνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να καταβάλλουν τα διαγνωστικά εργαστήρια.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων, περιλαμβάνει:

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να μειωθεί η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας, για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Ο Ανδρέας Ξανθός επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Μπορεί όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως η απόφαση για εξυπηρέτηση των πολιτών με την υποχρέωση να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων είναι παράνομη και εκβιαστική και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, θα δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταγγελία των συμβάσεων. Τέλος, το ερώτημα είναι κατά τον κ. Ξανθό, γιατί επιλέγεται αυτό το χρονικό διάστημα η σκλήρυνση της στάσης και ποιος ωφελείται από αυτήν.

Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ρoή Ειδήσεων