Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Θετικά μηνύματα για τα φάρμακα της υπέρτασης (vid)

Newsbomb

Ασφαλή απεδείχθη ότι είναι τα φάρμακα για την υπέρταση σε σχέση με τον κορονοϊό όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα μας

Μετά από 3 μελέτες που έγιναν και εξέτασαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, διαπιστώθηκε ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για προσβολή από τον κορονοϊό για όσους λαμβάνουν τα σκευάσματα αυτά.

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της αρχικής φημολογίας που υπήρχε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την πίεση κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό,
ο καθηγητής αναφέρθηκε σε τρεις μεγάλες μελέτες που έγιναν σε χιλιάδες ασθενείς και έδειξαν ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους λαμβάνουν σκευάσματα για την υπέρταση.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Τσιόδρας:

«Τα συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα για την αρτηριακή υπέρταση, την πίεση όπως την γνωρίζουμε, δεν φαίνεται να αυξάνουν την ευαισθησία στην μόλυνση από τον κορονοϊό ή να αυξάνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά με την ασθένεια, σύμφωνα με τρεις μεγάλες μελέτες, που δημοσιεύθηκαν χθες. Είναι οπωσδήποτε θετικά νέα για τα εκατομμύρια ανθρώπων που παίρνουν αυτά τα φάρμακα.

Η έρευνα αφορούσε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες των φαρμάκων, ανοστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της ακιοτενσίνης καταρχάς, όπως η ραμιπρίλη, η λυσινοπρίλη και όλα τα φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία, προσοχή όχι η εμπορική, αλλά η φαρμακευτική, τελειώνει στο συνδετικό "πρίλη" και των αναστολέων του υποδοχέα της ακιοτενσίνης, τα οποία περιλαμβάνουν φάρμακα όπως η βαρσαρτάνη, η λοσαρτάνη και γενικά φάρμακα που η φαρμακευτική τους ονομασία τελειώνει σε "σαρτάνη". Τα φάρμακα αυτά αφορούν και διαβητικούς ασθενείς, στους οποίους δίνονται για νεφροπροστασία.

Υπήρχε η θεωρητική ανησυχία, πως αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα της πρωτείνης ACE2, η οποία είναι η πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός, όταν επιτίθεται στα ανθρώπινα κύτταρα, για να τα προσβάλλει. Έτσι και με το δεδομένο πως οι άνθρωποι με υπέρταση ήταν στις ομάδες κινδύνου, υπήρχε η ανησυχία πως οι άνθρωποι που παίρνουν αυτά τα φάρμακα, ενδεχομένως κινδυνεύουν περισσότερο κι έχουν αυξημένη ευαισθησία στη νόσο.

Από την άλλη, ήταν γνωστό πως περισσότερα επίπεδα τέτοιας πρωτεΐνης στον οργανισμό, θα μπορούσαν να μειώσουν την φλεγμονή από τον ιό, μια κατάσταση που οδηγούσε σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, κάτι που έλεγαν οι επιστήμονες ότι ήταν θετικό. Έτσι περιμέναμε τα αποτελέσματα μελετών, όπως αυτές, που αφορούσαν χιλιάδες άτομα που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα κι εξέτασαν τα ποσοστά λοίμωξης με το νέο κορονοϊό και άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα; Δεν υπήρξε διαφορά στην πιθανότητα νόσου στους ασθενείς που έπαιρναν τα φάρμακα σε σχέση με αυτούς που δεν τα έπαιρναν και στις τρεις μελέτες παρατήρησης, που εξέτασαν δεκάδες χιλιάδες άτομα σε όλο τον κόσμο.

Αυτά τα ευρήματα είναι μια ανακούφιση για ανθρώπους που άκουγαν παρόμοια ερωτηματικά και ρωτούσαν αν έπρεπε να σταματήσουν τα φάρμακα αυτά. Έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί από επιστημονικούς κύκλους, φαίνεται πως το απαγορευτικό, το περίφημο lockdown, είχε οδηγήσει σε αύξηση των επεισοδίων αρτηριακής υπέρτασης, δηλαδή πίεσης».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Χαρδαλιάς: Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους πολίτες και τους εργαζομένους