Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Δεν θα υπάρξει τείχος ανοσίας χωρίς εμβολιασμό των παιδιών λέει καθηγητής Παιδιατρικής

Newsbomb

Για την ανάγκη να υτπάρξει εμβολιασμός και για τα παιδιά κατά του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης

Στην ανάγκη να εμβολιαστούν τα παιδιά κατά του κορονοϊού προκειμένου να υπάρξει τείχος ανοσίας αναφέρθηκε το πρωί της Τρίτης ο καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης.

Όπως εξήγησε «τα παιδιά νοσούν πολύ ήπια, από την άλλη μεταδίδουν. Αν συνεχίσει να υπάρχει πηγή ανθρώπων που δεν είναι εμβολιασμένη, κι αν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον ένα ποσοστό παιδιών δεν θα φτιαχτεί το τείχος ανοσίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν ξέρουμε τη διάρκεια ανοσίας από το εμβόλιο. Μπορεί να μειωθεί η ανοσία και να χρειαστεί να ξαναεμβολιαστούμε».

Ο καθηγητής Ζαούτης υπενθύμισε ότι μιλάμε για παιδιά ηλικίας 12-15 για τα οποία έχει πάρει έγκριση το εμβόλιο Pfizer ενώ υπάρχει μελέτη αποτελεσματικότητας και για το εμβόλιο Moderna γι’ αυτές τις ηλικίες και ήδη έχουν εμβολιαστεί στις ΗΠΑ πάνω από 500.000 έφηβοι και τώρα ολοκληρώνονται οι μελέτες για παιδιά άνω των 6 μηνών μέχρι 12 ετών.

«Οι μελέτες στους έφηβους έχουν ολοκληρωθεί και η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 100%. Όταν οι παρενέργειες είναι σπάνιες, μπορεί να μην τις δούμε στα 3-4.000 άτομα που δοκιμάζεται το εμβόλιο» εξήγησε ενώ ερωτηθείς για το αν ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει υποχρεωτικός, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε αυτό».

«Το μήνυμα είναι ότι η παρενέργεια παραμένει σπάνια και τις θρομβώσεις τις αντιμετωπίζουμε μετά την πρώτη δόση. Δεν έχουν βρεθεί περιστατικά μετά τη δεύτερη δόση. Γίνονται μελέτες για το αν μπορεί να υπάρξει μίξη δύο εμβολίων και περιμένουμε τα αποτελέσματα» πρόσθεσε ο κ. Ζαούτης μιλώντας στο MEGA.

Όσον αφορά την νέα σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό με Astrazeneca μόνο των άνω των 60 ετών στην Ελλάδα ο κ. Ζαούτης εξήγησε ότι «στηρίζεται στα δεδομένα και την εξέλιξη. Εξελίσσεται συνέχεια η νόσηση και τα δεδομένα και αυτές οι αποφάσεις έχουν κάνει με τα νέα δεδομένα και την εξέλιξη της νόσησης».

«Οι παρενέργειες παραμένουν σπάνιες. Το ρίσκο να πάθει κάποιος θρόμβωση όταν είναι καπνιστής είναι πολλαπλές φορές περισσότερες από το εμβόλιο. Υπάρχει η παρενέργεια, αλλά η νόσος Covid -19 φτάνει κοντά στο 20% να πάθει θρόμβωση. Το ισοζύγιο έχει αλλάξει κι έτσι πάρθηκε αυτή η απόφαση» κατέληξε ο καθηγητής Παιδιατρικής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες: «Κρυφός άσσος» στο μανίκι των Γάλλων – Κορβέτες Gowind για να «σβήσουν» τους Ολλανδούς