ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Η έρευνα ΣΔΟΕ για τον Σκορπιό και η επίσκεψη Ριμπολόλεφ

Η έρευνα ΣΔΟΕ για τον Σκορπιό και η επίσκεψη Ριμπολόλεφ

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα για την αγοραπωλησία του Σκορπιού η κυβέρνηση τηρεί ύποπτη σιωπή και το Λιμεναρχείο Λευκάδος σπεύδει να εκτελέσει τις εντολές του Ρώσου ολιγάρχη

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Επείγουσα έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αγοραπωλησία της νήσου Σκορπιός και της νησίδας Σπάρτη από την Αθηνά Ωνάση προς τον Ρώσο ολιγάρχη Ντιμίτρη Ριμπολόλεφ.

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις και σε πολιτικό επίπεδο αφού από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει γίνει το παραμικρό ώστε να περιφρουρηθεί η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση και να γίνουν σεβαστές οι τελευταίες επιθυμίες του. Επίσης, οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης έχουν παραγγείλει στο ΣΔΟΕ να ερευνήσει εξονυχιστικά κάθε πτυχή της αγοραπωλησίας με σκοπό την περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος.

Πτυχές της υπόθεσης θα δημοσιευθούν στον κυριακάτικο Τύπο. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Ρώσος ολιγάρχης ως ο ευγενής ευεργέτης που θα έρθει και θα μοιράσει λεφτά στους ντόπιους και στις επιχειρήσεις τους. Αυτά γίνονταν πριν από πενήντα χρόνια στις εμπορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Ο κ. Ντιμήτρη Ριμπολόλεφ έχει συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο για τον Σκορπιό και τη Σπάρτη, το οποίο μελέτησε προσεκτικά με τους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια των δώδεκα μηνών που κράτησαν οι μυστικές διαπραγματεύσεις με την κ. Αθηνούλα Ωνάση. Άλλωστε η πρώτη προσέγγιση έγινε από την Αικατερίνα Ριμπολόλεβα στο περιθώριο διεθνών ιππικών αγώνων όπου συμμετείχε η κληρονόμος του μεγάλου Έλληνα και αρχικώς μίλησαν για τη μεγάλη αγάπη που έχουν αμφότερες για τα άλογα.

Η συμφωνία κλείστηκε, τα νομικά εμπόδια και οι όροι του Αριστοτέλη Ωνάση ξεπεράστηκαν με νομικούς τρόπους -η νομιμότητα των οποίων θα αποκαλυφθεί από την εισαγγελική έρευνα, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει πως δεν γνωρίζει κάτι για το θέμα. Παρ’ όλα αυτά, το άρθρο 9 της διαθήκης του Ωνάση είναι σαφές και ορίζει το Ελληνικό Δημόσιο ουσιαστικό δικαιούχο των ιδιόκτητων νησιών του σε περίπτωση που οι κληρονόμοι του δεν θα σεβαστούν τις επιθυμίες του. Το σχετικό άρθρο του “Newsbomb.gr” που δημοσιεύθηκε την προηγούμενη Κυριακή είναι αναλυτικό.

Η εισαγγελική παραγγελία και οι βιασύνες

Ενώ έχει δοθεί εδώ και 20 ημέρες η εντολή για τη έρευνα από τους οικονομικούς εισαγγελείς, εντύπωση προκαλεί πώς εισέβαλαν τα συνεργεία, οι αρχιτέκτονες στα ακίνητα του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως και οι εργάτες που μετέτρεψαν σε μπάζα τα προσωπικά αντικείμενα της οικογένειας Ωνάση χωρίς την παραμικρή εμπλοκή της Αθηνούλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου ανακύκλωσης στη Λάρισα έχουν καταφθάσει διάφοροι περίεργοι (από ρακοσυλλέκτες ως αντικέρ) που αναζητούν κειμήλια της οικογένειας Ωνάση τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενα δημοπρασίας! Στελέχη του ιδρύματος Ωνάση που παρακολουθούν την υπόθεση σχολιάζουν ανεπισήμως και με έκδηλη δυσφορία πως η κόρη του κ. Τιερρύ Ρουσέλ θα έπρεπε τουλάχιστον να περιφρουρήσει τη φήμη και το κύρος της οικογένειας Ωνάση και φυσικά να ακούσει πρόσωπα που θα τη βοηθούσαν να αποφύγει τις κακοτοπιές υπέρ των συμφερόντων της.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι του Ρώσου ολιγάρχη επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Λευκάδος κ. Κώστα Αραβανή. Οι κ.κ. Σεργκέι Τσερνίτσι και Ανδρέας Χατζηκυριάκος συναντήθηκαν με το δήμαρχο διαβεβαιώνοντας ότι ο εντολέας τους γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία του ονόματος Ωνάση για την τοπική κοινότητα. Κατά τα λοιπά, υποστήριξαν ότι ο Σκορπιός θα αποτελέσει το ησυχαστήριο των Ριμπολόλεφ.

Την Τετάρτη έρχεται ο Ρώσος

Η κίνηση αυτή από τους εκπροσώπους του Ρώσου ολιγάρχη έγινε διότι την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαΐου (κατά διαβολική σύμπτωση ανήμερα της Άλωσης) ο κ. Ριμπολόλεφ θα επισκεφθεί τον Σκορπιό.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα ηγείται μιας ομάδας με δικηγόρους, αρχιτέκτονες και τεχνικούς συμβούλους ώστε να «κλείσουν» όλες οι εκκρεμότητες. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του την κυβερνητική αφασία, μάλιστα, έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξος.

Προς το παρόν θα επισκευαστούν τα υφιστάμενο κτήρια ενώ σε δεύτερη φάση (κι εφ’ όσον δεν θα υπάρχει λόγος να εμπλακεί σοβαρά το Δημόσιο στην υπόθεση) λέγεται, γράφεται και δεν διαψεύδεται ότι το ησυχαστήριο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο για πολύ υψηλά πρόσωπα και θα αξιοποιηθεί τουριστικά. Δεν είναι τυχαία η επιμονή να κατασκευαστεί μεγαλύτερο λιμάνι στον Σκορπιό και να τονιστεί η νεοπλουτίστικη ρωσική (κιτς) στυλιστική παρέμβαση ενώ δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ιππικό όμιλο η κ. Αικατερίνα Ριμπολόλεβα.

Παρά τα γλυκανάλατα βιντεάκια στα δελτία ειδήσεων με τη σύλληψη εκθέσεων ιδεών, τα γεγονότα δείχνουν πού πάει η υπόθεση και πώς αντιδρούν οι αρχές. Ήδη από τις 7 Μαΐου και χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί η νομιμότητα της αγοραπωλησίας, ο κ. Ριμπολόλεφ απαίτησε και ο λιμενάρχης Λευκάδος έσπευσε να εκτελέσει την επιθυμία του να μην γίνονται τουριστικές ξεναγήσεις στο Σκορπιό και να απαγορευθεί το αγκυροβόλιο κάθε είδους σκάφους.

Ήδη κάποιοι τοπικοί επιχειρηματίες που ονειρεύονταν «χρυσά κουτάλια» μένουν με τη γλύκα αφού η απόφαση του Λιμεναρχείου Λευκάδος -χωρίς την οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση του υπερ-απασχολημένου υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κωστή Μουσουρούλη- πλήττει τους επαγγελματίες που κάνουν δρομολόγια αναψυχής μέχρι το Σκορπιό. Παράλληλα, αναμένεται να αποτρέψει τουρίστες που σκόπευαν να επισκεφθούν τη Λευκάδα συνδυάζοντας και βόλτα στο Σκορπιό για ψάρεμα, κατάδυση, αναψυχή.

Η ανάπτυξη έρχεται, όχι όμως για όλους…

Διαβάστε ακόμη: