ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

My name is Rondos. Alex Rondos!

My name is Rondos. Alex Rondos!

Το δεξί χέρι του Γ. Παπανδρέου, που ήταν δίπλα του σχεδόν σε όλες τις συναντήσεις του με τους αρχηγούς κρατών όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Αλέξης Ρόντος, κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για τη δραστηριότητά του στις ΜΚΟ για τη συλλογή ναρκών.

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Και αναμένεται να αποκαλυφθούν πολλά στην απολογία του στον ανακριτή, που θα γίνει για τα εξαφανισμένα εκατομμύρια ευρώ που μοίραζε το υπουργείο Εξωτερικών επί Γ. Παπανδρέου στις ΜΚΟ για απίθανες παρεμβάσεις π.χ στη ζούγκλα του Αμαζονίου ή στην έρημο της Σαχάρας!

Η ιστορία με τον Αλεξ Ρόντο ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Τζορτζ Σόρος, ο γνωστός φιλοσκοπιανός μεγαλοκαρχαρίας της Αμερικής, όταν ήταν κεντρικό στέλεχος στον πανίσχυρο όμιλο Ρότσιλντ των ΗΠΑ, εμφανίζει για πρώτη φορά στο προσκήνιο τον Ελληνοαμερικανό Άλεξ Ρόντος. Ο κ. Ρόντος, γεννημένος το 1954 στην Τανζανία, εμφανίζεται στην αρχή ως δημοσιογράφος της αγγλικής εφημερίδας «West Africa».

Η πρώτη κίνηση-ματ του Ρόντου είναι ότι καταφέρνει να διεισδύσει στην οικονομικά πανίσχυρη ελληνορθόδοξη εκκλησία των ΗΠΑ. Με τις ευλογίες του τότε αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ιάκωβου και με την εποπτεία του Σόρος δημιουργείται η περίφημη International Orthodox Christian Charities (IOCC) που είναι η πρώτη Μη Κυβερνητική Οργάνωση της ορθόδοξης εκκλησίας. Αυτή η οργάνωση, που καθοδηγείται από τον Ρόντο και τον Σόρος, τα επόμενα χρόνια δραστηριοποιείται στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή, στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης με κονδύλια όμως του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου ξεκινάει σε ένα ταξίδι του Ρόντος στην Αθήνα μαζί με τον τότε πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Άντριου Άθενς, για να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τους Έλληνες ομογενείς της Μαύρης Θάλασσας, όταν ο Γ. Παπανδρέου είναι ακόμη αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Όταν το 1999 ο Κ. Σημίτης αναθέτει στον Γ. Παπανδρέου το υπουργείο Εξωτερικών, ο Ρόντος αναλαμβάνει να στήσει την «Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας» (ΥΔΑΣ), η οποία στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα διαχειριστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις ΜΚΟ. Το 2002, όπως αποκαλύπτει το newsbomb.gr, ο Ρόντος χρίζεται και «πρέσβης εκ προσωπικοτήτων» και στο διάστημα από 16/12/2002 έως 22/4/2004 παίρνει από το ελληνικό δημόσιο μισθό 3.219 ευρώ το μήνα.

rondos-gap

Στο ίδιο διάστημα ο Ρόντος συμμετέχει ανελλιπώς στα περίφημα «πράσινα» συμπόσια της Σύμης που διοργανώνει από το 1998 το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου.

Μετά την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2004, ο Ρόντος παραιτείται από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες καταφέρνει ακόμα και επί ΝΔ (2005-2009) να εισπράξει πάνω από 1 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια που το υπουργείο Εξωτερικών δίνει για τις ΜΚΟ.

Το 2009, όταν ο Γ. Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός, ο Ρόντος συμμετέχει ατύπως σε όλες σχεδόν τις συναντήσεις με ξένους αρχηγούς κρατών, προκαλώντας συχνά εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος για τον πραγματικό του ρόλο. Το 2010, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, παραδέχεται δημοσίως ότι ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Ρόντος για όλα τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής, γιατί τον θεωρεί έναν πολύτιμο και στενό του συνεργάτη.

Διαβάστε επίσης:

Παπανδρέου: Εγώ έβαλα τάξη στις Μ.Κ.Ο.

Τι απαντά ο Άλεξ Ρόντος για την ΜΚΟ

Απάτη - μαμούθ σε βάρος του δημοσίου από ΜΚΟ