ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Πετάνε στα «τυφλά» τα F16 της Αεροπορίας

Πετάνε στα «τυφλά» τα F16 της Αεροπορίας

Επί δέκα χρόνια, η ελληνική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί «τυφλά» F16, παρά το γεγονός ότι για τα συστήματα αυτοπροστασίας τους «ASPIS II» έχουν πληρωθεί από το ελληνικό δημόσιο 64 εκατ. δολάρια, χωρίς όμως να παραλάβουμε ποτέ τα συστήματα αυτά.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Από σήμερα και για τις επόμενες μέρες, το newsbomb.gr αποκαλύπτει με μία μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα το νέο αυτό σκάνδαλο, που δεν αφορά μόνο αυτούς που πέταξαν στον αέρα το τεράστιο ποσό των 64 εκατ. δολαρίων, αλλά κυρίως τους κινδύνους που δημιουργούνται για τους Έλληνες πιλότους και τα F16 που πετάνε χωρίς προστασία στο Αιγαίο.

Από το 2004 έχει ξεκινήσει μία αδιέξοδη διαμάχη μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της αμερικανικής εταιρείας Raytheon, αναδόχου του έργου, που μέχρι και σήμερα δεν έχει καταλήξει πουθενά. Οι Αμερικανοί δεν δέχονται την επιβολή ρητρών για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί και ζητάνε να τους καταβληθούν 120 εκατ. δολάρια, που είναι το πλήρες υπόλοιπο ποσό της σύμβασης. Την ίδια ώρα τα υπερσύγχρονα συστήματα, που πληρώθηκαν με 64 εκατ. ευρώ, παραμένουν ξεχασμένα σε κάποια αποθήκη στην Ελευσίνα διεκδικώντας το βραβείο του πιο ακριβοπληρωμένου «νεκρού», αποθηκευμένου εξοπλιστικού υλικού.

Η ιστορία ξεκίνησε το Μάρτη του 2000, όταν επί υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, η Πολεμική Αεροπορία παρήγγειλε 60 αεροσκάφη Peace Xenia III F16 αξίας 2 δισ. δολαρίων από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Μετά από εισήγηση του Τσοχατζόπουλου που έκανε αποδεκτή το ΚΥΣΕΑ, τα μαχητικά αγοράστηκαν χωρίς τα συστήματα αυτοπροστασίας τους, δηλαδή χωρίς τα όργανα που ειδοποιούν τον πιλότο για οποιαδήποτε απειλή στρέφεται εναντίον του αεροσκάφους του.

Σύμφωνα με την εισήγηση Τσοχατζόπουλου, αυτά θα αγοράζονταν από άλλη εταιρεία οπλικών συστημάτων. Τον Οκτώβρη του 2001, ο Άκης έφυγε, ο Γιάννος Παπαντωνίου ήρθε στο υπουργείο Άμυνας, αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε με το πολύ σημαντικό θέμα των ασπίδων προστασίας των F16. Έτσι το 2003, η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα 60 F16 «τυφλά» και τότε ο Γιάννος αποφάσισε να προχωρήσει επιτέλους στην παραγγελία των συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS II από την αμερικανική εταιρεία Raytheon.

Από εκεί και πέρα ξεκινάει μία τρελή ιστορία με μίζες 12 εκατομμυρίων ευρώ, με παρέμβαση της εισαγγελίας Αθηνών και με τα αεροπλάνα μας να πετάνε απροστάτευτα στο Αιγαίο, λεπτομέρειες της οποίας θα αποκαλύψει το newsbomb.gr αύριο, στο δεύτερο μέρος αυτού του μεγάλου σκανδάλου.

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Νέες αποκαλύψεις για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα

«Αμαρτωλά» εξοπλιστικά: 2,5 εκατ. ευρώ επιπλέον εντόπισε ο ανακριτής

Αναζητούνται οι «μπροστινοί» των υπουργών

Το μεγάλο κόλπο με τα οπλικά συστήματα