ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Ξεχάστε το κούρεμα – Μόνο επιμήκυνση για ακόμα 50 χρόνια

Ξεχάστε το κούρεμα – Μόνο επιμήκυνση για ακόμα 50 χρόνια

Εθνικό έγκλημα! Πάνε «περίπατο» οι επικοινωνιακές κορώνες των κυβερνητικών στελεχών περί κουρέματος – Οι δανειστές εξετάζουν μόνο το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρέους - Θα μας σέρνουν υπο επιτήρηση για τουλάχιστον μισό αιώνα ακόμα - Ανύπαρκτη η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς, τα δέχονται όλα σιωπηρά!

Σαν χάρτινος πύργος αναμένεται να γκρεμιστούν οι επικοινωνιακές κορώνες της κυβέρνησης περί σκληρών διαπραγματεύσεων για ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να ανασάνει. Στο Eurogroup της Δευτέρας το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση που έχει συντάξει για το ελληνικό χρέος.

Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες δεν περιλαμβάνει κανένα κούρεμα, αλλά παράταση του χρέους για μισό αιώνα, προς το παρόν!

Παρά το γεγονός ότι όλοι παραδέχονται πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση, για επικοινωνιακούς λόγους, χρησιμοποιεί το κούρεμα του χρέους ως μια λύση που θα λυτρώσει τη χώρα, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς την κατεύθυνση πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αφού δεν το επιθυμούν οι δανειστές μας.

Το NEWSBOMB.GR με αρκετά ρεπορτάζ έχει επισημάνει πολλές φορές ότι η λύση που προτείνουν οι δανειστές μας είναι η διαρκής επιμήκυνση του χρέους με καλύτερους όρους.

Από τις 9 Φεβρουαρίου του 2014 με σχετικό ρεπορτάζ «Μέχρι το 2060 θα μας «σέρνουν» οι δανειστές και μετά... βλέπουμε!» είχαμε αποκαλύψει το σχέδιο των δανειστών!

Τη λύση αυτή φαίνεται να τη δέχεται σιωπηρά οι ελληνική πλευρά παρά τις «επικοινωνιακές κορώνες» των διαφόρων κυβερνητικών στελεχών περί σκληρών διαπραγματεύσεων για ένα γενναίο κούρεμα χρέους.

Μην ξεχνάτε ότι από την πρώτη στιγμή, λίγο μετά τις αρχές του 2014, όταν το δίκτυο Bloomberg διέρρευσε το σχέδιο για το ελληνικό χρέος, πρώτο το newsbomb είχε προϊδεάσει για τον τρόπο που θα γίνει η διευθέτηση του χρέους, γράφοντας ότι πρέπει να κρατήσουμε μικρό καλάθι για τα όσα λέγονται στο εσωτερικό της χώρας.

Είναι δεδομένο ότι οι «εταίροι» δεν είχαν καν στο μυαλό τους πραγματική μείωση του χρέους. Άλλωστε, δέχονται ως «βιώσιμο» πλέον, ένα χρέος 321 δις ευρώ, που αντιστοιχεί πάνω από το 170% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, αναμένεται ότι θα περιοριστεί στο 139% του ΑΕΠ το 2018 έναντι 175% σήμερα.

Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που κατά τη διάρκεια της εξόδου της χώρας στις αγορές δήλωσε ξεκάθαρα πως «τώρα ανοίγει ο δρόμος για την συζήτηση του κουρέματος», δεν φαίνεται να πιστεύει σε αυτή την εξέλιξη.
Άλλωστε όλα τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδείς εκ των δανειστών μας δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Το μόνο που φαίνεται να συζητούν οι ευρωπαίοι είναι περεταίρω επιμήκυνση και τίποτα άλλο.

Δεν είναι τυχαίο πως μόλις προχθές το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του επικαλέστηκε ανώτατο αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα θα ζητήσει επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων διάσωσης που έχει λάβει έως και στα 50 έτη στο πλαίσιο των μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προτείνει επίσης τη μείωση του επιτοκίου στα διμερή δάνεια που έχει λάβει από τις χώρες της ευρωζώνης, ή εναλλακτικά την μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά από κυμαινόμενα, ανέφερε η ίδια πηγή.
Επί της ουσίας δηλαδή ο κ. Στουρνάρας θα προτείνει:
*Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και
*Μείωση των επιτοκίων από τα διμερή δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης

Επίσης δεν είναι τυχαίο ότι πριν από ένα μήνα, στις 13 Απριλίου, πάλι το Reuters είχε δημοσιεύσει πληροφορίες περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους από τα 30 στα 50 χρόνια.
Σύμφωνα εκείνο το δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters – που επικαλείται αξιωματούχους της Ε.Ε. - το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων στα 50 χρόνια με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.
«Παρά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, η χώρα- με την κατεστραμμένη οικονομία- απέχει πολύ από την στιγμή που θα μπορεί να αυτοχρηματοδοτηθεί και μάλιστα σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενδέχεται να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση εντός διετίας», έγραφε στις 13 Απριλίου μεταξύ άλλων το Reuters, σχολιάζοντας την πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου.

Η παραδοχή Βενιζέλου ότι δεν θέλουμε κούρεμα!

Άλλωστε αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 10 Απριλίου με συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε δηλώσει ξεκάθαρα: «Έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για πρώτη φορά από 7 χρόνια. Έχουμε πετύχει μείωση χρέους κατά 106 δισεκ. ευρώ αν λάβουμε υπόψη και την επαναγορά ομολόγων κατά 130 δισ. Έχουμε βγάλει από τις πλάτες του λαού 80% του ΑΕΠ χρέους» εξηγώντας ότι η Ελλάδα θέλει μετακύλιση λήξεων «για να έχουμε χαμηλό κόστος ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους... δεν πρόκειται να έρθει κανένα εθνικό κοινοβούλιο να μειώσει χρέος αλλά θα μας μειώσουν τα επιτόκια και θα μας αλλάξουν τις λήξεις των ομολόγων».

Ακόμα όμως και ο επικεφαλής του Eurogroup, ο κ. Γέρουν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του σε ελληνικό κανάλι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι τώρα που πάτε καλά ενδεχομένως να μην χρειαστεί κούρεμα.

«Αφού τα έχετε πάει τόσο καλά, και αφού πετυχαίνετε πρωτογενές πλεόνασμα, ίσως να μην υπάρχει λόγος να γίνει ούτε καν ελάφρυνση χρέους, καθώς αυτό δείχνει ότι μπορείτε να αποπληρώσετε τα δάνειά σας!» είχε πει χαρακτηριστικά.

Τις προθέσεις του επικεφαλής του Eurogroup τις είχαμε αποκαλύψει από το NEWSBOMB σε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο: «Σφυρίζουν αδιάφορα για το κούρεμα χρέους»

Αέναο χρέος!

Αλλάζοντας τις λήξεις των ομολόγων στα 50 χρόνια από τα 30 που είναι τώρα, όπως αναμένεται να προτείνει η Ελλάδα στο Eurogroup, το χρέος θα πέσει στις πλάτες των επόμενων γενεών. Όμως δεν είναι μόνο αυτό!
Το σχέδιο το περιέγραφαν συνεχώς, με πολύ προσεκτικούς χειρισμούς τόσο ο Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο Ευ. Βενιζέλος. Ο Υπουργός Οικονομικών απέρριπτε συνεχώς το κούρεμα, λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλοι, διαφορετικοί τρόποι να μειωθεί το χρέος.

«Δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του χρέους, δεν το επιτρέπουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες τα συντάγματα των 18 κρατών μελών της ευρωζώνης» είχε πει χαρακτηριστικά ο Γ. Στουρνάρας στα μέσα Ιανουάριου του 2014 στο ΣΚΑΙ.

Στο ίδιο κανάλι, ο Ευ. Βενιζέλος είχε περιγράψει με πολύ έμμεσο τρόπο το πως θα επιμηκυνθεί το ελληνικό χρέος, κάτι που θα γίνει πρακτικά σε 10 χρόνια από τώρα.

Η αποκάλυψη του πραγματικού σχεδίου ωστόσο, δεν ήρθε από τους πολιτικούς, αλλά από τον Έλληνα αναλυτή της Bank of America – Merill Lynch , Αθανάσιο Βαμβακίδη στο οικονομικό κανάλι SBC.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο με τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του αναλυτή:

Η απόφαση που θα λάβει η Ευρώπη για το ελληνικό χρέος μέσα στο έτος, δεν θα είναι μια και μοναδική. Η Ευρώπη με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, θα δίνουν συνεχώς παρατάσεις στις λήξεις των ομολόγων.

Αυτή η διαδικασία που θα δούμε φέτος λοιπόν, θα επαναληφθεί και τα επόμενα χρόνια. Στόχος; Προφανώς το χρέος από τα 50 χρόνια, να πάει στα 70 ή στα 80 και τα 100.
Ένα αέναο χρέος λοιπόν, την αποπληρωμή του οποίου δεν θα τη ζήσει, για φυσικούς λόγους, κανένας από εμάς.

Η Ελλάδα σε μόνιμη επιτήρηση

Αυτό το σχέδιο έχει όμως και μια άλλη παράμετρο: Για να βγει η Ελλάδα από την αυστηρή, μόνιμη επιτήρηση των δανειστών, θα πρέπει να αποπληρώσει το 75% του χρέους της.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επιτήρηση μας οδηγεί κοντά στο 2040. Όσο όμως, επιμηκύνουν το χρέος, τόσο μακρύτερα θα πηγαίνει και η μόνιμη επιτήρηση της Ελλάδας. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η κρίση στην Ελλάδα θα περάσει τόσο σύντομα; Γιατί με το αέναο χρέος και τη μόνιμη επιτήρηση, η Ελλάδα χάνοντας την εθνική της κυριαρχία, θα είναι υπόλογη ή και σκλαβωμένη αν θέλετε, στους δανειστές της.

Διαβάστε επίσης:

«Επιμήκυνση 50 ετών αντί για κούρεμα»

Reuters: Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής θα ζητήσει η Ελλάδα

Το σχέδιο για την επιμήκυνση του χρέους που συζητούν κυβέρνηση-τρόικα

Μέχρι το 2060 θα μας «σέρνουν» οι δανειστές και μετά... βλέπουμε!