ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Η ώρα του ελληνικού πετρελαίου έφτασε

Η ώρα του ελληνικού πετρελαίου έφτασε

Η ώρα της παρουσίασης των θαλάσσιων «οικοπέδων» σε Ιόνιο και νότια Κρήτη, που θα διατεθούν για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, έφτασε.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει αύριο και μεθαύριο στο Λονδίνο, η ελληνική αποστολή θα παρουσιάσει τα πρώτα 20 οικόπεδα που βρίσκονται σε πετρελαιοφόρες περιοχές της Ελλάδας, όχι βάσει πληροφοριών αλλά βάσει επίσημων επιστημονικών στοιχείων, που βγήκαν από έρευνες σεισμικών δονήσεων.

Παρόντες στην παρουσίαση θα είναι στελέχη των μεγαλύτερων διεθνών πετρελαϊκών βιομηχανιών (Shell, Exxon Mobil, Edison, Statoil κ.α) καθώς και των Ελληνικών Πετρελαίων Α.Ε και της ελληνικής Energean Oil & Gas.

Τα οικόπεδα βρίσκονται στο Ιόνιο, ένα στα όρια με την Αλβανία, ένα δυτικά της Κεφαλονιάς, ένα έξω από το Κατάκολο και αρκετά στην νότια Κρήτη.

Ειδικά η Κρήτη εμφανίζεται πλούσια σε φυσικό αέριο, αλλά για τα κοιτάσματα πετρελαίου πρέπει να γίνουν νέες ειδικές έρευνες. Η περιοχή του Ιονίου φαίνεται να είναι γεμάτη από πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου.

Μετά την αυριανή παρουσίαση, θα ακολουθήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου η δημοσίευση της προκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ε.Ε και στη συνέχεια το λόγο θα πάρουν οι επενδυτές, που μέχρι το τέλος του 2014 θα κληθούν να καταθέσουν τις προσφορές τους.

Πάντως, μέχρι στιγμής, το θέμα των παραχωρήσεων των οικοπέδων για τα πετρέλαια δεν έχει φτάσει στη βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Προχωρούν οι διαδικασίες για έρευνες υδρογονανθράκων στη δυτική Ελλάδα