ΕΔΩ ΜΟΣΧΑ

Κίεβο προς Πούτιν: «Να βάλει το αλάτι στον π… του»

Κίεβο προς Πούτιν: «Να βάλει το αλάτι στον π… του»

Συνεχίζεται το θρίλερ με την αυτοκινητοπομπή, που πλησίασε στα σύνορα με την Ουκρανία

Στα όρια της παράνοιας κινούνται οι αντιδράσεις του Κιέβου και ορισμένων δυτικών ΜΜΕ στην αυτοκινητοπομπή των 280 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια, τα οποία έχουν πλησιάσει τα ρωσοουκρανικά σύνορα στο συνοριακό φυλάκιο Πλετνιόφκα, μεταξύ των περιφερειών Μπέλγκοροντ και Χαρκόβου.

Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιμένουν ότι έχει συμφωνηθεί η διαδικασία της διέλευσης των συνόρων, αργά απόψε δημιουργήθηκε εκ νέου κλίμα εμπλοκής, καθώς ο υπουργός Εσωτερικών του Κιέβου Αρσέν Αβάκοφ έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook, από όπου ασκεί μεγάλο μέρος της πολιτικής του δραστηριότητας, ότι δεν θα επιτραπεί να περάσει το «πουτινικό ανθρωπιστικό κονβόι» από την περιοχή του Χαρκόβου.

Πρόκειται για «ανεπίτρεπτη προβοκάτσια του κυνικού επιτιθέμενου στο έδαφός μας», έγραψε ο κ. Αβάκοφ, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι η επίσημη θέση του Κιέβου, για να προσθέσει «εκ μέρους του προσωπικά» και την πρόσκληση στον Β.Πούτιν «να βάλει στον π…ο του τους 30 τόνους αλάτι, που έφερε ως βοήθεια»!

Ο Α.Αβάκοφ είναι ο δεύτερος υπουργός της ουκρανικής «κυβέρνησης», που επιτίθεται με ύβρεις εναντίον του Ρώσου ηγέτη, ωστόσο το σοβαρότερο είναι ότι το Κίεβο αδυνατεί να συμφωνήσει και να διατηρήσει μια σταθερή θέση περισσότερο από μερικές ώρες.

Η Μόσχα εξέφρασε την έκπληξή της για τη νέα εμπλοκή, λέγοντας ότι έχει αποδεχθεί όλους τους όρους, που είχε θέσει το Κίεβο, μεταξύ των οποίων και η επιβίβαση εκπροσώπων της ουκρανικής κυβέρνησης στα οχήματα, εκτός από εκείνους του Ερυθρού Σταυρού και του ΟΑΣΕ, που θα ελέγξουν και θα συνοδεύσουν τα φορτηγά ως το Λουγκάνσκ της Ανατολικής Ουκρανίας, που είναι και ο τελικός προορισμός της βοήθειας.

Ανησυχία για το τί μέλλει γενέσθαι προκάλεσε και ο ισχυρισμός του επικεφαλής της περιφέρειας του Χαρκόβου Ίγκορ Μπαλούτα ότι το ανθρωπιστικό φορτίο των 280 φορτηγών θα μεταφορτωθεί σε …10 ουκρανικά οχήματα και συνοδευόμενο από την αστυνομία θα φτάσει στον προορισμό του, άγνωστο μετά από πόσα δρομολόγια…

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε νωρίτερα από το Σότσι ότι όλα έχουν συμφωνηθεί με το Κίεβο, το οποίο εγγυήθηκε την ασφάλεια της διέλευσης του κονβόι, εφόσον αντικατασταθούν οι πινακίδες των οχημάτων με ουκρανικούς αριθμούς. Ο κ. Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η πρόταση της μεταφόρτωσης, που συζητήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις, εξέπεσε εξαρχής ως μη πρακτική. Ωστόσο τα λόγια του Ρώσου υπουργού διαστρεβλώθηκαν από το δίκτυο Euronews, το οποίο μετέδωσε το ακριβώς αντίθετο, γι’ αυτό και το ρωσικό ΥΠΕΞ απαίτησε άμεση διόρθωση και να ζητηθεί συγγνώμη από τον προϊστάμενό του.

Καθώς είναι αβέβαιο τί θα συμβεί τελικά στα σύνορα, όπου έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας από ουκρανικής πλευράς, αλλά και κατά την υπόλοιπη διαδρομή του ρωσικού ανθρωπιστικού φορτίου στο έδαφος της Ουκρανίας, δεν λείπουν και οι ρωσικές φωνές, που προτείνουν αναστροφή του φορτίου.

«Είτε θα πρέπει να παραδώσουμε το ανθρωπιστικό κονβόι στη χούντα, που με χαρά θα παραλάβει τα 280 αυτά φορτηγά για να τα παραδώσει στους βασανιστές της στο έδαφος, που ελέγχουν, είτε να το ανακαλέσουμε, είτε να το προωθήσουμε πολεμώντας», είπε ο πολιτικός αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ, μέλος του Κοινωνικού Κοινοβουλίου, ενός εναλλακτικού σώματος με εκπροσώπους της κοινής γνώμης.

Η ρωσική Τελωνειακή Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν έχει ειδοποιηθεί για τυχόν κλείσιμο του συνοριακού φυλακίου «Σεμπέκινο-Πλετνιόφκα». Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το φορτίο συμπεριλαμβάνει 69 γεννήτριες, 400 τόνους δημητριακά και άλευρα, κονσέρβες κρέατος 340 τόνους, 30 τόνους αλάτι (σ.σ. που εξήψε την φαντασία του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών), 100 τόνους ζάχαρη, 60 τόνους γάλα, 0,8 τόνου τσάι, 680 τόνους εμφιαλωμένο νερό, 62,4 τόνους παιδικές τροφές, 54 τόνους ιατρικά είδη και 12.300 υπνόσακους.

Διαβάστε επίσης:

Σε ηγέτη του «αντιαμερικανικού κόσμου» αναδεικνύεται ο Β.Πούτιν

Ουδεμία διαπραγμάτευση σε εξέλιξη για την τύχη των εξαγωγών μας στη Ρωσία!