ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Όραμα αλλαγής

Όραμα αλλαγής

Για όσους ανήκουν στον πλατύ χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, στη λεγόμενη κεντροαριστερά, ένα πεδίο πολιτικής δράσης που εκτείνεται από τις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας, διαπερνά το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ένα μικρό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και φτάνει μέχρι τις παρυφές του ΚΚΕ, η πολιτική κίνηση των 58, που περιγράφεται ως η αντίστοιχη «Ελιά» της Ιταλίας, δίνει ένα όραμα αλλαγής και μίας νέας εκκίνησης για κάτι διαφορετικό, καινούριο και ελπιδοφόρο στο πολιτικό μας σύστημα.


Αυτοί είναι οι στόχοι της κίνησης. Είναι αυτή όμως η αλήθεια ή κρύβεται κάτι διαφορετικό σ' αυτή την ιστορία; Θα μπορέσουν να εκφραστούν ελεύθερα όλες οι συνιστώσες της σοσιαλδημοκρατίας (και είναι πολλές και εδώ) μέσα από αυτόν τον πολιτικό φορέα, που θα τον δούμε πολύ γρήγορα να μεταμορφώνεται σε πολιτικό κόμμα με συμμετοχή στις εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Πάμε για μία από τα ίδια, με καπετανάτα και ηγεμονίσκους, που θα τσακώνονται μεταξύ τους για την καρέκλα του αρχηγού;

Ή μήπως υπάρχει διαπλοκή στη μέση; Ή μήπως κρύβονται κάποιοι γνωστοί εκδότες και επιχειρηματίες στην κίνηση αυτή; Ή τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι προθέσεις είναι αγνές, ο στόχος είναι η έξοδος της χώρας από αυτό το ασφυκτικό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ με το τέρας της Χρυσής Αυγής να χοντραίνει καθημερινά από αυτόν τον στείρο διπολισμό;

Η αίσθησή μου για την ώρα είναι ότι η κίνηση των 58 έχει όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα μίας σοβαρής, καθαρής, υπεύθυνης πολιτικής δράσης, μακριά από οικονομικά συμφέροντα, άθλιες διαπλοκές και σκοτεινές σελίδες.

Οι άνθρωποι που εμφανίζονται σαν ο πρώτος πυρήνας της κίνησης αυτής είναι όλοι τους αξιόλογοι, χωρίς ψεγάδια, ειλικρινείς, πατριώτες με την καλή έννοια του όρου, δηλαδή όχι πατριδοκάπηλοι.

Ας τους παρακολουθήσουμε. Όλοι μας έχουμε ανάγκη μίας ανάσας πολιτικής έξω από διπολισμούς. Έχουμε ανάγκη την ελπίδα για κάτι υγιές και σύγχρονο.

Η «Ελιά» ίσως αργήσει να βγάλει τους πρώτους καρπούς της. Έχει μεγάλη σημασία όμως ότι φυτεύτηκε και αποκτάει γρήγορα απ' ό,τι φαίνεται ρίζες.