ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Τώρα αρχίζει το πανηγύρι

Τώρα αρχίζει το πανηγύρι

Μπορεί με μία ψήφο να κρατηθεί μία κυβέρνηση στην εξουσία; Μπορεί. Το έχουμε δει αυτό και στο παρελθόν (περίπτωση κυβέρνησης Μητσοτάκη).


Μπορεί μία κυβέρνηση με πλειοψηφία μίας ψήφου να κυβερνήσει; Όχι δεν μπορεί.

Και δεν μπορεί, γιατί θα είναι μόνιμα εκτεθειμένη στην απειλή, στον εκβιασμό, στις πιέσεις ενός και μόνο βουλευτή.

Από σήμερα λοιπόν μπαίνουμε σε μία νέα εποχή για Σαμαρά-Βενιζέλο, παρόλο που οι χθεσινοί 151 στην ουσία είναι 153, γιατί οι Γκερέκου και Ψυχάρης απουσίαζαν δικαιολογημένα και έστειλαν το «ναι» εγγράφως στον πρόεδρο της βουλής, αλλά η ψήφος τους, σωστά, δεν μετρήθηκε.

Και πάλι όμως τι 151, τι 153. Όλα κρέμονται σε μία κλωστή. Και τώρα αρχίζει το πανηγύρι.

Πάντως μέχρι τα μισά Μαΐου που θα γίνουν οι εκλογές μην περιμένετε να γίνει τίποτα σημαντικό. Έτσι θα πάμε. Κούτσα-κούτσα με μία κυβέρνηση πιασμένη από τη σανίδα των 151 ή 153 βουλευτών, με μία αντιπολίτευση να σκούζει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ασυμφωνία με την επιθυμία του λαού και Βερολίνο και Βρυξέλλες να κάνουν ό,τι μπορούν να κρατήσουν όρθια την κυβέρνηση Σαμαρά.

Την επομένη όμως των εκλογών, προς το τέλος Μαΐου, θα έρθουν τα πάνω-κάτω. Αν το αποτέλεσμά τους θα είναι αρνητικό για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ αμέσως θα ζητήσει εκλογές και θα κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους.

Αν το αποτέλεσμα των εκλογών είναι θετικό για Σαμαρά και Βενιζέλο, τότε θα υπάρξει ευρύτατος κυβερνητικός ανασχηματισμός. Πάντα όμως ένας ανασχηματισμός πυροδοτεί εκρήξεις σε υποψήφιους υπουργούς που δεν θα πιάσουν καρέκλα εξουσίας ή σε αυτούς που τη χάνουν. Δηλαδή όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας πιασ' τ' αυγό και κούρευ' το.