ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Vector M12 που είχε οδηγήσει ο Jeremy Clarkson πωλείται!

Το Vector M12 που είχε οδηγήσει ο Jeremy Clarkson πωλείται!

Πρόκειται για ένα από τα μόλις 17 όλα και όλα Vector M12 που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ‘90 και είχαν ως βάση τη Lamborghini Diablo.

Του Γιάννη Σκουφή

Η Vector ήταν μία μικρή εταιρία που ιδρύθηκε το 1971 από τον Gerald Wiegert, λίγο μετά την βραχυπρόθεσμη θητεία του ως σύμβουλος σχεδίασης στις Chrysler, Ford και GM. Μετά το 1994 η εταιρία του πέρασε στα χέρια μίας ινδονησιακής εταιρίας με την επωνυμία Megatech, η οποία εκείνη την εποχή είχε την διαχείριση και της Lamborghini.

Και έχοντας ως πηγή έμπνευσης την Diablo έγινε μια προσπάθεια για την δημιουργία ενός νέου supercar με τα σήματα της Vector. Το οποίο ονομάστηκε M12 και είχε πολλές στιλιστικές επιρροές από Lamborghini, όπως οι πόρτες του που ανοίγουν προς τα πάνω.

Το αμάξωμά του M12 ήταν κατασκευασμένο από ανθρακονήματα ενισχυμένα με υαλονήματα και μπορεί να πει κανείς ότι είχε την δική του σχεδιαστική ταυτότητα.

Με τον V12 των 5,7 λίτρων να προέρχεται από τη Lamborghini, το M12 είχε μία τρομερή για την εποχή ισχύ φτάνοντας τους 499 ίππους και τα 576 Nm.

To αξιοσημείωτο είναι ότι ήταν και ένα εξαιρετικά καλοστημένο supercar, το οποίο είχε καταφέρει να διακριθεί στην καλύτερη εκπομπή αυτοκινήτου στον κόσμο, αυτήν του TopGear, αποσπώντας κολακευτικά σχόλια από τον Jeremy Clarkson.

Με την κανονική του παραγωγή να περιορίζεται σε μόλις 14 μονάδες -άλλα τρία ήταν προ-παραγωγής- το Vector M12 έχει αποκτήσει μία μεγάλη συλλεκτική αξία.

Ειδικότερα το εικονιζόμενο αυτοκίνητο που έχει διανύσει περίπου 4.400 χιλιόμετρα, που έχει περάσει από το TopGear στα χέρια του Εγγλέζου παρουσιαστή και που μέχρι στιγμής η τιμή του στην δημοπρασία της πλατφόρμας bring a trairler έχει ξεπεράσει τις 250.000 δολάρια.