ΓΥΝΑΙΚΑ

Πώς να μειώσετε το στρες με επτά απλά βήματα

Πώς να μειώσετε το στρες με επτά απλά βήματα
Το στρες είναι κάτι που επηρεάζει το 44% των ανθρώπων σύμφωνα με έρευνα της Bupa
Unsplash

«Το στρες επηρεάζει όλα τα επίπεδα της υγείας και της φυσικής μας κατάστασης. Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας, να αλλάξει την όρεξή μας και να μας κάνει οξύθυμους ή ευαίσθητους», λέει η ψυχολόγος Suzy Reading.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε το στρες:

  1. Κάντε μικρά βήματα

Σπάστε τις δραστηριότητές σας: Μια νέα έρευνα έδειξε ότι το 60% των ανθρώπων πιστεύουν ότι πολλές μικρές αλλαγές, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Κάντε μικρά βήματα κάθε μέρα και στο τέλος της εβδομάδας επιβραβεύστε τον εαυτό σας για την πρόοδο σας, κάνοντας κάτι όμορφο –μπορεί να είναι ένα χαλαρωτικό μασάζ ή μια έξοδος με φίλους.

  1. Προσέξτε τη διατροφή σας

Η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση του μυαλού. Η διατροφολόγος Nicola Shubrook αποκαλύπτει έξι τροφές που βοηθάνε στην ηρεμία. Αυτές είναι οι εξής:

Αυγά: Περιέχουν σημαντικά αμινοξέα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους, στην προώθηση της ηρεμίας και στην τόνωση της διάθεσής σας.

Βρώμη: Αυτός ο πολύπλοκος υδατάνθρακας απελευθερώνει γλυκόζη αργά, παρέχοντας μια σταθερή πηγή καυσίμου στον εγκέφαλό σας, καθώς και την ορμόνη της ευτυχίας σεροτονίνη.

Σκουμπρί: Μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που υποστηρίζουν την καλή υγεία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε περιόδους άγχους.

Κεφίρ: Αυτό το ζυμωμένο ποτό γάλακτος βοηθά στη στήριξη του πεπτικού σας συστήματος, μειώνει τις ορμόνες του στρες και ενισχύει τον νευροδιαβιβαστή GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ), που βοηθά στην ηρεμία του νου.

Μαύρη σοκολάτα: Ενισχύει τις ενδορφίνες που βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης.

Αβοκάντο: Μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6 και φολικού οξέος, που αποτελεί κλειδί για ένα υγιές νευρικό σύστημα και μείωση του στρες.

  1. Απολαύστε τον ύπνο σας

Ένας καλός ύπνος είναι το κλειδί για να περιορίσετε τα επίπεδα άγχους, ενώ βοηθά να διαχειριστείτε καταστάσεις υπό πίεση. «Όταν τα ενεργειακά μας αποθέματα είναι πλήρη, διαχειριζόμαστε καλύτερα τη ζωή και έχουμε καλύτερη πρόσβαση στη δημιουργικότητα και την επινοητικότητα ως απάντηση στις προκλήσεις», εξηγεί η Suzy. Επιπλέον, μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, την προσοχή, και να βοηθήσει στο να παίρνετε πιο εύκολα αποφάσεις.

  1. Διαχειριστείτε τα επίπεδα μαγνήσιου σας

Μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο περιορίζει την απελευθέρωση των ορμονών του στρες, βοηθά στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων – που συχνά συνδέονται με το άγχος - και μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεσή σας. Επομένως, εντάξτε στη διατροφή σας πράσινα χόρτα, καρύδια, σπόρους, αβοκάντο, αποξηραμένα φρούτα και μαύρη σοκολάτα ή απλά πάρτε ταμπλέτες μαγνησίου.

  1. Προγραμματίστε το άγχος

Το να καθορίσετε κάποιο χρόνο για να ανησυχείτε μπορεί να φαίνεται αντιφατικό –αφού στόχος είναι να χαλαρώσετε. Αλλά η συγγραφέας Jo Usmar υποστηρίζει ότι η διάθεση πέντε λεπτών την ημέρα για να ταξινομήσετε τα άγχη σας μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους.

«Σταματάει το φαινόμενο της χιονοστιβάδας», εξηγεί και προτείνει να κρατάτε ημερολόγιο με αυτά που σας ανησυχούν, υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας ότι θα τα αντιμετωπίσετε στην πορεία. «Γνωρίζοντας ότι δεν τα αγνοείτε, θα αισθανθείτε καλύτερα, ενώ μέχρι την ώρα που θα ασχοληθείτε μαζί τους, μπορεί να έχουν επιλυθεί».

  1. Αλλάξτε μεταφορικό μέσο

Το 89% των χιλιάδων ποδηλατών δήλωσαν ότι ανεβαίνοντας στα ποδήλατά τους, τους βοήθησε να χαλαρώσουν από την εργασία. Εάν δεν είστε οπαδός των δύο τροχών, περπατήστε. Όσοι περπατούν είναι κατά ένα τρίτο λιγότερο αγχωμένοι και κατά το ήμισυ λιγότερο κουρασμένοι από εκείνους που παίρνουν το τρένο.

  1. Αναπνεύστε

«Η αναπνοή είναι ένας απίστευτος τρόπος για να επαναφέρουμε το σώμα και το μυαλό μας και μας αποτρέπει από το να ανησυχούμε για όλα τα πράγματα τα οποία πρέπει να κάνουμε», εξηγεί η Kate. Δοκιμάστε αυτή την τεχνική αναπνοής, που μπορείτε να κάνετε οποτεδήποτε, οπουδήποτε. Τετράγωνη αναπνοή: εισπνεύστε κρατώντας τέσσερις χρόνους. Κρατήστε την αναπνοή σας για τέσσερις χρόνους. Εκπνεύστε σε τέσσερις χρόνους. Κρατήστε την εκπνοή σας για τέσσερις χρόνους. Επαναλάβετε.