ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βασίλισσα Ελισάβετ στο Χόλιγουντ: Ταινίες και σειρές για τη ζωή της

The Crown του Netflix
H Ιμέλντα Στόντον ως Βασίλισσα Ελισάβετ στο The Crown του Netflix
Netflix

Από την «Βασίλισσα» Έλεν Μίρεν και το «The Crown» του Netflix, στη βασιλική Rolls-Royce τoυ «Cars» της Pixar. 

Η Βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την τελευταία της πνοή, χθες Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 96 ετών, έχοντας παραμείνει στο βασιλικό θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας για 70 ολόκληρα χρόνια. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών της βασιλείας της, η Ελισάβετ η Β’ αποτέλεσε έμπνευση για το Χόλιγουντ και παρουσιάστηκε ως κεντρικό πρόσωπο σε κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, καρτούν ακόμη και στην αμερικανική σατιρική εκπομπή «Saturday Night Live».

Μην ξεχνάμε ότι οι δημοφιλείς The Simpsons ασχολήθηκαν με τη Βασίλισσα ουκ ολίγες φορές, ενώ και στην ταινία της Pixar, Cars 2 απεικονίστηκε ως Rolls-Royce Phantom IV με τη φωνή της Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

The Queen (Η Βασίλισσα)

Στην ταινία του Στίβεν Φρίαρς που κυκλοφόρησε το 2006, την Ελισάβετ ενσαρκώνει η Έλεν Μίρεν σε μια έξοχη ερμηνεία που μεταξύ άλλων βραβείων της χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Μάλιστα, η Ελισάβετ τη συνεχάρη για την ερμηνεία της και η ηθοποιός προσκλήθηκε σε δείπνο στο παλάτι.

Η ταινία περιγράφει την αντίδραση της βασιλικής οικογένειας μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα τον Αύγουστο του 1997. Παρουσιάζει μια βασιλική οικογένεια σε κρίση, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τους υπόγειους χειρισμούς του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και της Βασίλισσας και την προσπάθεια της Ελισάβετ να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή της και να ανακτήσει την εκτίμηση του λαού της, στον απόηχο μιας τραγικής απώλειας.

Η ταινία προτάθηκε για έξι Όσκαρ, ενώ την Μίρεν πλαισιώνουν οι Μάικλ Σιν και Τζέιμς Κρόμγουελ.

The Crown

Η επιτυχημένη και πολυβραβευμένη σειρά του Netflix που έκανε πρεμιέρα το 2016, «παντρεύει» τα ιστορικά γεγονότα με την μυθοπλασία, προκαλώντας κατά καιρούς την αντίδραση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Τον Νοέμβριο πρόκειται να κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα η πέμπτη σεζόν της σειράς η οποία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ρίξει τίτλους τέλους μετά τον έκτο κύκλο.

Μέχρι στιγμής την Ελισάβετ έχουν υποδυθεί οι ηθοποιοί Κλερ Φόι ως νεαρή Ελισάβετ από τα 21 της έως τα 38, η βραβευμένη με Όσκαρ Ολίβια Κόλμαν, ενώ τη σκυτάλη στις δύο τελευταίες σεζόν θα πάρει η Ιμέλντα Στόντον.

A Royal Night Out (Η Πριγκίπισσα το ‘Σκασε)

Μια ανάλαφρη ρομαντική κομεντί του 2015 που εστιάζει στη ζωή της νεαρής και... ατακτούλας Πριγκίπισσας -τότε- Ελισάβετ.

Η ιστορία μας μεταφέρει στο 1945. Το Λονδίνο γιορτάζει το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μαζί με τον λαό θέλουν να γιορτάσουν η έφηβη Ελισάβετ και η αδερφή της, πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Όμως τα πράγματα πάνε αρκετά στραβά εκείνο το βράδυ και οι δυο κοπέλες με τη βοήθεια του νεαρού αεροπόρου Τζακ, θα ζήσουν μια μεγάλη περιπέτεια και την καλύτερη νύχτα της ζωής τους.

Τη νεαρή Ελισάβετ υποδύεται η Καναδή Σάρα Γκαντόν, ενώ τη Μαργαρίτα η Μπελ Πάουλι.

Τhe King’s Speech (Ο Λόγος του Βασιλιά)

Η δραματική, ιστορική βιογραφική ταινία του 2010 σε σκηνοθεσία Τομ Χούπερ, γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία, προτάθηκε για 12 Όσκαρ, κερδίζοντας τα τέσσερα, μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας.

Η ταινία σχηματίζει το πορτρέτο Βασιλιά Γεωργίου VI (Κόλιν Φερθ), ο οποίος είχε πρόβλημα στην ομιλία αφού τραύλιζε, κάτι που αποτελούσε εμπόδιο για αυτόν ο οποίος λόγω της ιδιότητας του έπρεπε συχνά να εκφωνεί λόγους μπροστά σε μεγάλο κοινό, παρουσιάζοντας τη ζωή του λίγο πριν το θάνατο του πατέρα του ώσπου να γίνει βασιλιάς. Με την ώθηση της συζύγου του και βασιλομήτορος (Έλενα Μπόναμ Κάρτερ) θα επισκεφτεί έναν λογοθεραπευτή που ειδικεύεται σε τέτοια προβλήματα, τον Λάιονελ Λογκ (Τζέφρεϊ Ρας), ο οποίος παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Βασιλιά θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τους φόβους του, οι οποίοι του δημιούργησαν το πρόβλημα ομιλίας, και επομένως και το πρόβλημα του. Έτσι, όταν ο αδερφός του, Εδουάρδος ο 8ος (Γκάι Πίρς), ο οποίος έχει διαδεχθεί τον πατέρα του στην εξουσία μετά το θάνατό του, υποβάλει την παραίτηση του, ο Γεώργιος θα αναλάβει τα καθήκοντα του βασιλιά και μαζί με τον Λογκ θα ετοιμάσουν το λόγο που θα απαγγείλει όταν θα γίνει βασιλιάς όπως και την ομιλία του στο ραδιόφωνο η οποία θα ανακοινώνει τη συμμετοχή της Αγγλίας στον πόλεμο.

The Queen and I

The Queen and I
The Queen and I

Πρόκειται για μια σατυρική ταινία του 2018 η οποία θέλει να παρουσιάσει πώς θα ήταν η ζωή στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Συγκεκριμένα, όταν το ρεπουμπλικανικό κόμμα κερδίζει τις εκλογές, ο πρωθυπουργός David Walliams αφαιρεί τους τίτλους και φυσικά την περιουσία από την βασιλική οικογένεια και τους στέλνει να ζήσουν στα Μίντλαντς ως κοινοί θνητοί. Η ταινία αφήνει υπονοούμενα ότι η χώρα ίσως και να καταρρεύσει χωρίς τη Βασίλισσά της. Την Ελισάβετ υποδύεται η Σαμάνθα Μποντ.

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Σου Τάουσεντ που κυκλοφόρησε το 1992.

Σχετικές ειδήσεις