Nτένις Στράτον
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Nτένις Στράτον: Ο πρώην κιθαρίστας των Iron Maiden απαντά - «Πολ Ντι Άνο ή Μπρους Ντίκινσον»;

Ο Nτένις Στράτον, πρώην κιθαρίστας των Iron Maiden, μιλάει στο Newsbomb.gr λίγο πριν τη συναυλία του με τους Maiden uniteD στην Ελλάδα

Οι Maiden uniteD, είναι η καλύτερη tribute μπάντα των Iron Maiden παγκοσμίως. Θα βρεθούν για δύο συναυλίες στην Ελλάδα, στις 12 Απριλίου στο An Club στα Εξάρχεια και στις 13 Απριλίου στο Eightball Club στη Θεσσαλονίκη. Αυτήν τη φορά, θα έχουν στη σύνθεσή τους τον έναν και μοναδικό, Ντένις Στράτον, τον κιθαρίστα των Iron Maiden στο ντεμπούτο άλμπουμ τους, το «1980» αλλά και στο «Live!! + One» EP, που ηχογραφήθηκε την ίδια χρονιά στο Marquee Club του Λονδίνου.

Ο Ντένις Στράτον μιλάει στο Newsbomb.gr για την συνεργασία με τους Maiden uniteD, για την εποχή που έπαιζε στους Iron Maiden καθώς και για τον λόγο που απολύθηκε από το συγκρότημα. Επίσης απαντά στο αιώνιο debate των φαν για τον καλύτερο τραγουδιστή της μπάντας: Πολ Ντι Άνο ή Μπρους Ντίκινσον;

Ποια είναι η σύνδεσή σου με την Ελλάδα και το ελληνικό κοινό;

Νομίζω είναι ιδιαίτερα μικρή και το λέω αυτό για τον μοναδικό λόγο ότι δεν έχω παίξει πολλές φορές στην Ελλάδα. Στην Αθήνα έχω εμφανιστεί ζωντανά άλλη μία φορά μόνο σε κάποιο ροκ φεστιβάλ [σ.σ. τον Νοέμβριο του 2014]. Ωστόσο, θυμάμαι έντονα εκείνη τη συναυλία. Επίσης, θυμάμαι έντονα τον ήλιο, θυμάμαι τα φωτεινά πρόσωπα των κοριτσιών και των αγοριών, την ενέργεια και ζωντάνια του κοινού. Έχω ωραίες αναμνήσεις και ανυπομονώ να ξαναπαίξω στη χώρα σας.

Πώς είναι η συνεργασία με τους Maiden uniteD;

Είναι υπέροχη συνεργασία, την απολαμβάνω πραγματικά! Τους συνάντησα πριν μερικά χρόνια και με κέρδισαν. Θυμάμαι την πρώτη φορά που τους άκουσα σε μια συναυλία. Δεν τους γνώριζα, δεν μου είχε μιλήσει κανείς για αυτή την μπάντα ούτε είχα ακούσει για τον τρόπο που παίζουν τα τραγούδια των Iron Maiden. Όταν τους ανακάλυψα, με εντυπωσίασαν, τα παιδιά στο γκρουπ είναι φανταστικοί μουσικοί. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι Maiden uniteD παίζουν διαφορετικά τα πασίγνωστα κομμάτια των Iron Maiden, δηλαδή σε ακουστική μορφή, κάτι που τους κάνει ξεχωριστούς και κλασικούς. Είναι απίστευτοι, χαίρομαι που τους συνάντησα και παίζω μαζί τους.

Στην περιοδεία που κάνουμε, παίζουμε τα κομμάτια του πρώτου άλμπουμ των Iron Maiden, «1980» στο οποίο συμμετείχα στις κιθάρες και όπως καταλαβαίνετε τα παρουσιάζουμε με ακουστικό ήχο.

Πώς υποδέχεται το κοινό τα τραγούδια, όταν τα ακούει σε αυτή τη μορφή;

Πρέπει να πω ότι δεν χάνουν τον άγριο ήχο τους, σε αυτό βοηθούν τα ντραμς για παράδειγμα, όπως και τα υπόλοιπα μουσικά όργανα. έτσι παραμένει ο heavy ήχος των τραγουδιών. Το κοινό ενθουσιάζεται, τους αρέσει πολύ και αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι τραγουδάνε μαζί μας, δημιουργείται φανταστική ατμόσφαιρα στα live!.

Έχεις σκεφτεί σε τι άνθρωπο θα είχες εξελιχθεί αν είχες παραμείνει στους Iron Maiden;

Σίγουρα δεν θα είχα συναντήσει τους Maiden United ή άλλους μουσικούς με τους οποίους έχω παίξει όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης σίγουρα δεν θα είχα καθόλου ελεύθερο χρόνο, καθώς όπως έχουμε δει οι Iron Maiden είναι συνέχεια σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Επίσης, δεν θα είχα κάνει τα δικά μου πρότζεκτ.

Αγαπημένο debate των φαν των Iron Maiden: Πολ Ντι Άνο ή Μπρους Ντίκινσον; Ποιος είναι καλύτερος κατά τη δική σου γνώμη;

Ο Μπρους [Ντίκινσον] κατηγορηματικά. Όχι μόνο φωνητικά, αλλά συνολικά. Ψηφίζω Μπρους.

Θα έλεγες «ναι» σε ένα πιθανό reunion με τους Iron Maiden;
Φυσικά! Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να συμβεί ποτέ, αλλά σίγουρα θα έλεγα «ναι» σε ένα reunion.

Ο λόγος που απομακρύνθηκες από την μπάντα ήταν η μουσική που άκουγες όταν ήσουν μόνος σου, π.χ. στο ξενοδοχείο. Δεν είναι απίστευτο;

Ναι, έτσι έγινε. Πάνω στη σκηνή τα δίναμε όλα, όλη μας την ενέργεια και ήταν φανταστικά. Ωστόσο, όταν γυρνούσα στο ξενοδοχείο, ήθελα κάπως να ηρεμήσω, να αποφορτιστώ, να ακούσω διαφορετικά πράγματα, όχι τόσο σκληρό ήχο. Σκέψου ότι ήμασταν σε περιοδεία, ταξιδεύαμε συνέχεια, ήμασταν όλη την ώρα όλοι μαζί, ήταν κάτι εξαντλητικό! Αποζητούσα λοιπόν κάποιες στιγμές να απομονωθώ, να ηρεμήσω, να χαλαρώσω στο δωμάτιο μου πιο ήσυχα, με πιο ήρεμη μουσική, έτσι επέλεγα να ακούσω μουσικούς όπως οι Eagles, ο Τζέιμς Μπέσον, κ.ά. ό,τι μου άρεσε εκείνη την εποχή. Ήμουν μακριά από το σπίτι μου, μακριά από τη γυναίκα και το παιδί μου.

Ο μάνατζερ λοιπόν είχε ενοχληθεί, που δεν ήμουν σαν τους άλλους στο ξενοδοχείο και γιατί άκουγα classic rock και όχι heavy metal. Θεωρούσε ότι δεν ταίριαζα στο γκρουπ, ότι δεν μου άρεσε αυτό που κάναμε και κάπως έτσι τελείωσε, λόγω... μουσικών διαφωνιών.

Και τώρα είσαι με τους Lionhead.

Ναι, συνεχίζουμε μαζί και τελειώσαμε το πέμπτο μας άλμπουμ τον Φεβρουάριο, έπαιξε πολύ στα ραδιόφωνα, έφτασε στο νούμερο 26 των αμερικανικών τσαρτ και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Διαβάζουμε εξαιρετικές κριτικές στα περιοδικά, δεχόμαστε θετικά σχόλια στα social media και χαιρόμαστε πολύ, είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη δουλειά! Έπρεπε να έχει κυκλοφορήσει παντού όπως στο Amazon, όμως δεν γνωρίζουμε πού έχει κολλήσει το θέμα, αν φταίει για παράδειγμα η δισκογραφική εταιρεία. Θέλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους φαν και να τους πούμε ότι δεν είναι δικό μας φταίξιμο, είναι όλα έτοιμα από εμάς και περιμένουμε να το δούμε να κυκλοφορεί παντού σύντομα. O τίτλος του είναι «The Grace of A Dragonfly» και είναι ένα ένα καθαρόαιμο ροκ άλμπουμ με 11 τραγούδια.

Σε περιμένουμε λοιπόν στην Αθήνα να σε ακούσουμε live με τους Maiden United.

Κι εμείς το περιμένουμε, θα είναι μια φανταστική βραδιά! Θα σας δούμε όλους στην Αθήνα.


Διαβάστε επίσης

Οι Madrugada στην κάμερα του Newsbomb.gr: Οι άγνωστες ιστορίες και η δοκιμασία που τους βάλαμε

Οι οργιώδεις Paradise Lost ξαφνιάζουν στο Newsbomb.gr: «Μετά τις συναυλίες πάμε για ύπνο»

Οι Duran Duran στο Newsbomb.gr: Το νέο άλμπουμ, η φήμη που τους ακολουθεί και τα περίεργα επί σκηνής

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ