Paradise Lost
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι οργιώδεις Paradise Lost ξαφνιάζουν στο Newsbomb.gr: «Μετά τις συναυλίες πάμε για ύπνο»

Οι Paradise Lost έρχονται στην Ελλάδα για δύο συναυλίες και ο frontman τους Νικ Χολμς, μιλάει στο Newsbomb.gr

Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Paradise Lost, έρχονται για δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2023 στο πλαίσιο της περιοδείας τους «Embers of Europe» για να γιορτάσουν μαζί μας τα 30 χρόνια του εμβληματικού «Icon», που για πολλούς φαν είναι ο πιο αγαπημένος τους δίσκος των Paradise Lost.

Ο Νικ Χολμς, frontman του συγκροτήματος, μιλάει στο Newsbomb.gr λίγο πριν τη -sold out- συναυλία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Eπαναηχογραφήσατε το «Icon», για τα 30 χρόνια του άλμπουμ. Γιατί θελήσατε να το «ξανασυναντήσετε» σήμερα;

Θέλαμε να κάνουμε μικρές διορθώσεις που έχουν να κάνουν με τα συμβόλαια που είχαμε υπογράψει τότε. Τα δικαιώματα των τραγουδιών τα είχαν οι δισκογραφικές εταιρείες και δεν είχαμε κάνει τα τραγούδια με τον τρόπο που θα θέλαμε εμείς. Πρόκειται για τη δική μας δουλειά, μας ανήκει. Για αυτό και θέλαμε να είναι έτσι όπως την είχαμε οραματιστεί. Πλέον λοιπόν διορθώθηκε αυτό. Όποιες απαγορεύσεις και περιορισμοί υπήρχαν τότε μέσα στο συμβόλαιό μας, τώρα έχουν εξαφανιστεί.

Πώς είναι να συναντάτε ξανά αυτά τα τραγούδια; Υπάρχει κάποιου είδους νοσταλγία για τους νεότερους εαυτούς σας ή τον ήχο σας;

Ήταν πολύ εύκολο να το κάνουμε. Όχι δεν νιώσαμε τόση νοσταλγία, γιατί συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Αν είχα σταματήσει να είμαι μουσικός το 1995 και να δούλευα σε μια τράπεζα ή ένα σούπερμάρκετ σίγουρα θα ένιωθα νοσταλγία. Ναι, σίγουρα αναπολώ τα νεανικά μου χρόνια, δεν είμαι τόσο νέος πια (γέλια), αλλά χαίρομαι που συνεχίζω να κάνω αυτό που αγαπώ! Ακόμα και αν είναι τραγούδια τόσων ετών πίσω, είναι «εμείς» και ήταν εύκολο να τα συναντήσουμε ξανά, να τα προσεγγίσουμε, το χαρήκαμε!

Υπάρχει κάποια αξέχαστη στιγμή από εκείνη την εποχή, π.χ. μέσα από το στούντιο;

Πολλές! Όταν είσαι στα 20 σου και είσαι μέλος μιας μπάντας, σίγουρα έχεις πολλά να θυμάσαι! Σίγουρα ήταν διαφορετικές οι ηχογραφήσεις στο στούντιο, πιο παρεΐστικες, πιο τρελά όλα. Τώρα, έχουμε μεγαλώσει, έχει αλλάξει ο εξοπλισμός, εμείς, πολλά πράγματα είναι σίγουρα πιο εύκολα με την τεχνολογία.


Τι σημαίνει το «Icon» για εσένα;

Είναι μια γέφυρα για τον ήχο μας με το death metal, ένα σκαλοπάτι για εμάς, για το στιλ μας και τη μουσική μας. Νομίζω ήταν ένα άλμπουμ ορόσημο για εμάς.

Ποιο είναι το καλύτερο άλμπουμ των Paradise Lost, για εσένα;

Νομίζω ότι δεν μπορώ να διαλέξω ή να το σκεφτώ έτσι. Έχω πολλά αγαπημένα τραγούδια από διαφορετικά άλμπουμ ή μέρη τραγουδιών όχι ολόκληρα δηλαδή, έτσι μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω μεμονωμένο άλμπουμ. Υπάρχουν τραγούδια που μου αρέσουν πολύ και δεν έχουν γίνει επιτυχίες εμπορικά. Αλλά είμαστε πολύ περήφανοι που τα γράψαμε και τα είπαμε.

Η μουσική ήταν καλύτερη ή χειρότερη πριν το ίντερνετ;

Τα πάντα ήταν καλύτερα πριν το ίντερνετ (γέλια). Διηγούμαι στα παιδιά μου το πώς ήταν η ζωή παλαιότερα χωρίς το διαδίκτυο, γιατί τους φαντάζει κάτι το αδιανόητο. Πώς άκουγε κάποιος μουσική, με τι τρόπο την ανακάλυπτε ή πού την άκουγε. Σίγουρα το διαδίκτυο μάς έχει διευκολύνει σε πολλά, αλλά μας έχει καταστρέψει σε άλλα τόσα. Στις σχέσεις μας, στο πώς διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας ή τον ελεύθερο χρόνο μας για παράδειγμα. Τουλάχιστον έτσι το βλέπουμε οι παλαιότερης γενιάς άνθρωποι.


Πλέον έχει αλλάξει και ο τρόπος που ακούμε μουσική, π.χ. μέσω των ακουστικών και των κινητών μας συσκευών.

Κι εγώ ακούω μουσική όπως ο καθένας, ναι το κάνω αυτό, όμως συνδυάζω και τον άλλο τρόπο, τον παραδοσιακό μέσω του βινυλίου ή του CD. Νομίζω εξυπηρετεί να τα συνδυάζουμε όλα, είναι καλό που μπορούμε να ακούσουμε ένα τραγούδι στο κινητό μας, αλλά για να ακούσεις πραγματικά τη μουσική, είναι σωστό να το κάνεις από ένα βινύλιο ή από ένα CD, να σκορπίσει στο χώρο και να τη νιώσεις. Μου αρέσει να ακούω μουσική δυνατά και ειδικά όταν πίνω το ποτό μου, θέλω να το απολαύσω. Νομίζω λοιπόν ότι όλα έχουν τις στιγμές τους.

Σε απασχολεί η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μουσική;

Ναι βέβαια. Δεν μου έχει γίνει πολύ ξεκάθαρο ακόμα πώς θα γίνει, αλλά πιστεύω ότι αν αντιγράψει μια φωνή ή τον τρόπο που γράφεις ένα τραγούδι τότε δεν θα λειτουργήσει, δεν θα αρέσει στον κόσμο. Δεν μπορείς να έχεις τυποποιημένα συγκροτήματα και τραγούδια. Το σκέφτομαι αλλά δεν με ανησυχεί, γιατί ο κόσμος είναι υποψιασμένος, θέλει να ακούσει κάτι που του δημιουργεί συναισθήματα και το AI δεν μπορεί να το κάνει αυτό, τουλάχιστον όχι ακόμα. Όσο λοιπόν ο κόσμος αισθάνεται, η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει καμία τύχη να φτιάξει μουσική που να αρέσει στον κόσμο.

Πώς προπονείς τη φωνή σου και ειδικά πριν από μια συναυλία;

Τα τελευταία 15 χρόνια νομίζω ότι προσέχω ακόμα πιο πολύ τη φωνή μου. Για παράδειγμα, το βράδυ πριν τη συναυλία δεν πίνω, δεν ξενυχτάω, δεν βγαίνω, δεν είμαι σε χώρο που καπνίζουν. Όλα αυτά τα έκανα βέβαια στα νιάτα μου, δεν με ένοιαζε, αλλά τώρα τα έχω σταματήσει, προσέχω. Επίσης έχω σταματήσει το κάπνισμα εδώ και 20 χρόνια, το τσιγάρο έκανε πολύ κακό στη φωνή, στην αντοχή μου. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις το lifestyle μου είναι ενός μεσήλικα, δεν προσποιούμαι ότι είμαι εικοσάρης (γέλια)! Το ίδιο κάνουν και τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ. Κάνουμε τη συναυλία και μετά πάμε για ύπνο (γέλια). Ναι, το ξέρω ακούγεται βαρετό αλλά έτσι είναι (γέλια)!


Θα παραδεχόσουν ότι υπάρχουν πράγματα που κάνατε με λάθος τρόπο;

Ναι στην αρχή, στο ξεκίνημά μας σίγουρα. Επίσης το ότι αφήσαμε τις δισκογραφικές να μας λένε τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε, επίσης ποιος να είναι ο ήχος μας ή το στιλ μας, μέχρι το πώς να διαχειριζόμαστε μια όχι και τόσο καλή κυκλοφορία ή συναυλία. Δεν μπορεί να είσαι πάντα πρώτος ή πάντα στην κορυφή. Ωστόσο, θεωρώ ότι το ότι παραμένουμε στο προσκήνιο, ενεργοί, στο δρόμο όλα αυτά τα χρόνια και αρέσουμε στον κόσμο, κάτι κάναμε καλά και σωστά.

Επιστρέφετε στην Αθήνα για δύο συναυλίες. Πες μου για το δεσμό σου με το ελληνικό κοινό.

Από την πρώτη φορά που παίξαμε στην Αθήνα, νομίζω ήταν στο Ρόδον Club, νιώσαμε ότι οι συναυλίες μας εδώ είναι από τις καλύτερες και από τις πιο τρελές. Το χαιρόμαστε πάντα πάρα πολύ. Τώρα, ερχόμαστε στο τέλος της χρονιάς που σημαίνει ότι είναι ένα καλό τέλος του 2023 για εμάς, μετά από την περιοδεία μας στην Ευρώπη. Αγαπάμε την Ελλάδα, το κοινό, την ατμόσφαιρα που δημιουργεί οπότε είναι το καλύτερο φινάλε της χρονιάς για εμάς.

Επόμενα σχέδια για τους Paradise Lost;

Έχουμε γράψει μερικά νέα κομμάτια, ωστόσο είχαμε μια πολυάσχολη χρονιά με φεστιβάλ, συναυλίες και περιοδείες. Όταν κάνεις περιοδεία δεν μπορείς να εστιάσεις σε ένα άλμπουμ, είναι ή το ένα ή το άλλο. Την επόμενη χρονιά θα προσπαθήσουμε λίγο να κάτσουμε και να επικεντρωθούμε στη δημιουργία ενός νέου άλμπουμ που θα κυκλοφορήσουμε.


*Πληροφορίες

Paradise Lost
Σάββατο 9 Δεκεμβρίου - Principal Club
Κυριακή 10 Δεκεμβρίου - στo Fuzz Club



Διαβάστε επίσης

Τατουάζ: Πέντε artists απαντούν στο Newsbomb.gr για trends, στυλ, μυστικά και βαρετά σχέδια

Σπύρος Παπαδόπουλος στο Newsbomb.gr: Όταν σταματήσω να οδηγώ μοτοσικλέτα θα σταματήσω και το θέατρο

Kid Moxie: Από το Maestro και το Milky Way στο ντουέτο με τους Depeche Mode