ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

NASA: Εξερεύνηση στο γεμάτο ηφαίστεια φεγγάρι του πλανήτη Δία

NASA: Εξερεύνηση στο γεμάτο ηφαίστεια φεγγάρι του πλανήτη Δία
Το φεγγάρι του Δία
NASA

Ένα διαστημικό σκάφος της NASA εκτοξεύεται σήμερα για να εξερευνήσει ένα από τα φεγγάρια του πλανήτη Δία.

Ένα διαστημικό σκάφος της NASA ετοιμάζεται για την πρώτη να πάει στο πιο γεμάτο με ηφαίστεια μέρος του ηλιακού μας συστήματος. Το διαστημόπλοιο Juno θα πετάξει δίπλα στο φεγγάρι του πλανήτη Δία σήμερα, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου.

Ο Juno απαθανάτισε μια λαμπερή υπέρυθρη εικόνα του φεγγαριού στις 5 Ιουλίου από 50.000 μίλια (80.000 χιλιόμετρα) μακριά. Τα φωτεινότερα σημεία σε αυτήν την εικόνα αντιστοιχούν με τις πιο καυτές θερμοκρασίες στο φεγγάρι που φιλοξενεί εκατοντάδες ηφαίστεια, μερικά από τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν λάβα ύψους δεκάδων μιλίων.

Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τις παρατηρήσεις του Juno για να μάθουν περισσότερα για αυτό το δίκτυο ηφαιστείων και πώς αλληλεπιδρούν οι εκρήξεις του με τον Δία. Το φεγγάρι έλκεται συνεχώς από την τεράστια βαρυτική έλξη του Δία.

«Η ομάδα είναι πραγματικά ενθουσιασμένη που η αποστολή του Juno περιλαμβάνει τη μελέτη των φεγγαριών του Δία. Με κάθε κοντινή πτήση, ήμασταν σε θέση να αποκτήσουμε πληθώρα νέων πληροφοριών», δήλωσε ο Scott Bolton, κύριος ερευνητής Juno στο Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο.

«Οι αισθητήρες Juno έχουν σχεδιαστεί για να μελετούν τον Δία, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι με το πόσο καλά μπορούν να εκτελέσουν διπλά καθήκοντα παρατηρώντας τα φεγγάρια του Δία», προσέθεσε.

Το διαστημόπλοιο κατέγραψε πρόσφατα μια νέα εικόνα του βορειότερου κυκλώνα του Δία στις 29 Σεπτεμβρίου. Η ατμόσφαιρα του Δία κυριαρχείται από εκατοντάδες κυκλώνες και πολλά σμήνη στους πόλους του πλανήτη.

Το διαστημόπλοιο Juno βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Δία από το 2016 για να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τον γιγάντιο πλανήτη και η αποστολή του αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2025.

Χρησιμοποίησε τα όργανά του για να κοιτάξει κάτω από τον παγωμένο φλοιό και των δύο φεγγαριών του πλανήτη και συγκέντρωσε δεδομένα για το εσωτερικό τους, όπου πιστεύεται ότι υπάρχει ένας αλμυρός ωκεανός.

Διαβάστε ακόμα:

NASA: Εκτοξεύεται αύριο δορυφόρος για να ερευνήσει τους ωκεανούς

NASA: Το Orion επέστρεψε στη Γη μετά το ταξίδι του γύρω από τη Σελήνη

Σπουδαία ανακάλυψη: «Ενεργός» πλανήτης ο Άρης στο υπέδαφός του