ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η εικονική πραγματικότητα του… Excel σας

Η εικονική πραγματικότητα του… Excel σας

H εικονική πραγματικότητα (virtual reality ή απλά VR) θεωρείται από τα πιο «καυτά» θέματα συζήτησης στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών αλλά οι περισσότεροι νομίζουν ότι αφορά μόνο το χώρο των βιντεοπαιχνιδιών.

Του Δημήτρη Μαλλά

Κάτι που αποτελεί μία εντελώς λανθασμένη αντίληψη και εταιρείες όπως η αμερικανική Envelop έχουν βάλει ως στόχο τους να το αποδείξουν, δίνοντας τη δυνατότητα να αξιοποιήσετε την τεχνολογία του VR και στο χώρο των εφαρμογών γραφείου.

Η αμερικανική εταιρεία έχει αναπτύξει το Envelop for Windows, το οποίο μπορείτε να το «κατεβάσετε» από το site της και εφόσον έχετε στην κατοχή σας το απαραίτητο hardware (σ.σ. προς το παρόν απαιτεί το HTC Vive ή το Oculus Rift όπως και πρόσβαση στη webcam του υπολογιστή) θα έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τα Windows σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας! Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να έχει έναν τεράστιο desktop μπροστά του στο οποίο να προβάλλει αρχεία και εφαρμογές πέραν, φυσικά από το να περιηγείται στο Web. Μάλιστα, αν πληκτρολογείτε στον υπολογιστή, θα δείτε και στο εικονικό περιβάλλον σας να χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο!

Η πιο εντυπωσιακή εφαρμογή ενδεχομένως να είναι αυτή που σχετίζετε με το Excel καθώς φανταστείτε ότι βρίσκεστε μπροστά σε ένα τεράστιο spreadsheet με πολύ περισσότερες πληροφορίες και τη δυνατότητα να πλοηγείστε σε αυτό σε τρεις διαστάσεις. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Envelop, είναι σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας που είναι και το ζητούμενο. Παρεπιμπτόντως, το Envelop for Windows συνεργάζεται με τις περισσότερες εφαρμογές για το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα της Microsoft, δίνοντας μία νέα διάσταση στην έννοια της εργασίας στον υπολογιστή.

Το Envelop for Windows έχει την υποστήριξη πολλών από όσους προωθούν το VR όπως και το AR (επαυξημένη πραγματικότητα – augmented reality) όπως και αυτή της Google, η οποία είναι εκ των βασικών επενδυτών της Envelop μέσω της Google Ventures. Ο λόγος είναι ότι το VR προκειμένου να έχει ελπίδες να εξελιχθεί σε μία από τις επόμενες κυρίαρχες τάσεις στην παγκόσμια αγορά πληροφορικής είναι απαραίτητο να βελτιώνει την εμπειρία των χρηστών και σε επαγγελματικές εφαρμογές και όχι μόνο στα video games. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα απλό...