ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα δέκα του χρόνια γιορτάζει το iPhone!

Τα δέκα του χρόνια γιορτάζει το iPhone!

«Τα καλύτερα έρχονται». Με αυτή την ατάκα καταλήγει η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Apple, Τιμ Κουκ που περιλαμβάνεται στην επίσημη ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την πρώτη παρουσίαση του iPhone, μίας συσκευής που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς των ψηφιακών τεχνολογιών.

Του Δημήτρη Μαλλά

Ήταν 9 Ιανουαρίου 2007 όταν ο Στιβ Τζομπς ανέβηκε στο βήμα της Macworld Expo και έκανε τα αποκαλυπτήρια μίας συσκευής που ήταν ένας συνδυασμός ενός iPod, ενός κινητού τηλεφώνου αλλά και μίας συσκευής με δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ενός Internet communicator, όπως το αποκάλεσε ο Τζομπς. Και όλα αυτά να είναι προσβάσιμα μέσω μίας οθόνης αφής και ενός εξαιρετικά εύχρηστου μενού. Το λειτουργικό σύστημα και το οικοσύστημα των apps που δημιούργησε η Apple ήταν ο λόγος που το iPhone σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία παρά το γεγονός ότι από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών η συσκευή είχε πολλά μειονεκτήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι δεν λειτουργούσε σε δίκτυα 3G, αλλά σε EDGE δίκτυα (2,5G).

Η μεγαλύτερη αλλαγή είχε να κάνει πάντως με το μοντέλο που ακολουθούσε η Apple, η οποία έδωσε έμφαση στην εμπειρία των χρηστών και όχι στις τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ πίεσε τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να προσφέρουν πακέτα που συνδύαζαν υπηρεσίες φωνής και δεδομένων. Φυσικά, τα apps ήταν ένας από τους βασικούς λόγους επιτυχίας του iPhone και γενικότερα του οικοσυστήματος που έχει δημιουργήσει η Apple.

Από τότε πολλά έχουν αλλάξει, αλλά το iPhone έχει πετύχει να διατηρήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τη δημοτικότητα του, με τον συνολικό αριθμό των πωληθέντων συσκευών να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο. Βέβαια, οι πωλήσεις το 2016 παρουσίασαν μία κάμψη, αλλά πολλοί περιμένουν ότι η Apple θα κάνει την αντεπίθεση της με το iPhone που θα παρουσιάσει και ξεκινήσει να διαθέτει στην παγκόσμια αγορά το φθινόπωρο.

Σημειωτέον πως μόνο το πρώτο iPhone παρουσιάστηκε αρχές του χρόνου. Όλα τα υπόλοιπα ανακοινώθηκαν φθινόπωρο και άρχισαν να διατίθενται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση τους. Το πρώτο iPhone επίσης άρχισε να πωλείται φθινόπωρο, αλλά παρουσιάστηκε αρχές της χρονιάς και ο λόγος ήταν ότι η συσκευή έπρεπε να πάρει την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που συμβαίνει με όλες τις νέες συσκευές. Ο Τζομπς φοβήθηκε ότι αν δεν το ανακοίνωνε θα υπήρχε διαρροή και ήθελε να αποφύγει την έντονη φημολογία που θα δημιουργείτο. Άλλωστε, οι φήμες για το iPhone υπήρχαν αρκετά χρόνια πιο πριν, καθώς άπαντες περίμεναν ότι η Apple μετά το iPod θα παρουσίαζε ένα κινητό τηλέφωνο. Ακόμη και για το όνομα ήταν οι περισσότεροι σίγουροι ενθυμούμενοι ότι η Apple αρέσκεται στο “i”, όπως φάνηκε τόσο με το iPod όσο και με το προγενέστερο iMac.

Στην Ελλάδα, το πρώτο iPhone δεν έγινε επίσημα διαθέσιμο και πήγαμε απευθείας στο iPhone 3 αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η συσκευή είχε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ελλάδα. Μεγαλύτερη ενδεχομένως από αυτή που θα περίμενε κανείς σε μία αγορά που βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

Πάντως, θα πρέπει να αναφέρει κανείς ότι σε αυτά τα 10 χρόνια, το iPhone έχει περάσει από δραστικές αλλαγές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η οθόνη στο πρώτο iPhone ήταν στις 3,5 ίντσες με τον Τζομπς να δηλώνει ότι είναι υπεραρκετή. Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά τον θάνατο του, η οθόνη του iPhone μεγάλωσε, αρχικά στις 4 ίντσες και στη συνέχεια στις 4,7 και στις 5,5 ίντσες. Σε κάθε περίπτωση, η πίεση από τον ανταγωνισμό και τις Android συσκευές είναι πολύ μεγάλη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση της Apple.

Όσον αφορά το επόμενο iPhone, οι φήμες είναι ουκ ολίγες. Η μεγαλύτερη διαφορά αναμένεται να είναι στο σχεδιασμό της συσκευής που θα είναι πιθανότατα πιο λεπτή, ενώ ενδεχομένως οι άκρες της οθόνη να είναι κυρτές. Και φυσικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά αναμένεται να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προκειμένου να μπορέσει το νέο iPhone να βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.