ΤΑΞΙΔΙ ΕΛΛΑΔΑ

Νίσυρος και Σαντορίνη: Δύο νησιά με… ηφαιστειακή ομορφιά!

Νίσυρος και Σαντορίνη: Δύο νησιά με… ηφαιστειακή ομορφιά!

Μαγευτικά σεληνιακά τοπία στη Σαντορίνη... - Ένα «κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο» στη Νίσυρο

Το όνομα του νησιού είναι συνυφασμένο το πιο φημισμένο ηφαίστειο της Ελλάδας, που άλλαξε για πάντα το χάρτη της Μεσογείου. Η έκρηξή του περίπου το 1.500 π.Χ., ήταν μία από τις ισχυρότερες στην ιστορία. Ολόκληρο το κέντρο του τότε κυκλικού νησιού βυθίστηκε στη θάλασσα, ενώ η έκρηξη σηματοδότησε το τέλος του μινωικού πολιτισμού στην Κρήτη και άλλαξε για πάντα τον αρχαίο κόσμο...

perissa santorini

Αυτό που αποτελεί σήμερα τη Σαντορίνη είναι ένα μεγάλο μέρος του τότε κυκλικού νησιού, σε σχήμα ημισελήνου. Το ηφαίστειό της είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο του νησιού και ένας από τους λόγους που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα διασημότερα τουριστικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου. Όχι κι άδικα, καθώς διαθέτει μοναδικά φυσικά τοπία, μυστηριώδη ηφαιστειακά νησιά, εξωτικές παραλίες, γραφικούς οικισμούς και το πιο φημισμένο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Στο κέντρο της Καλντέρας, θα συναντήσετε τα ηφαιστειακά νησιά Παλαιά και η Νέα Καμένη που έχουν χαρακτηριστεί από Υπουργείο Πολιτισμού ως τόπος «ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Μπορείτε να τα επισκεφθείτε με το καραβάκι που ξεκινά από τον Αθηνιό ή από τον Γιαλό, το παλιό λιμάνι των Φηρών.

Αν αντέχετε, δοκιμάστε να περπατήσετε μέχρι τον κρατήρα, να ανακαλύψετε την Παλαιά Καμένη και να κολυμπήσετε στις Θερμές Πηγές. Στην επιστροφή τα καραβάκια περνούν από την Καλντέρα, όπου θα δείτε τα εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα.

κοκκινη παραλία

Οι παραλίες της είναι διαφορετικές από αυτές του Αιγαίου, και η μορφολογία τους είναι εντυπωσιακή, λόγω της ηφαιστιογενούς προέλευσης του εδάφους τους. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις φημισμένες μαύρες παραλίες, όπως οι Μπαξέδες ή η Περίσσα με την ηφαιστειακή άμμο, την μαγευτική Κόκκινη παραλία στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και την Βλυχάδα με τους λευκούς βράχους που θυμίζει σεληνιακό τοπίο.

Η φωτογενής γραφική χώρα με τα όμορφα καλντερίμια που σφύζουν από κόσμο, το ηλιοβασίλεμα από τα σοκάκια της Οίας, το βράδυ στα Φηρά είναι μερικές ακόμη χαρακτηριστικές εικόνες από το νησί. Τους καλοκαιρινούς μήνες, αναπόσπαστο κομμάτι του σκηνικού αποτελούν και οι ορδές των τουριστών...

Ένα «κοιμώμενο ενεργό ηφαίστειο» στη Νίσυρο

Αν προτιμάτε κάτι λιγότερο κοσμικό, επισκεφτείτε τη Νίσυρο. Παραδοσιακά χωρία, εκκλησάκια, γραφικές πλατείες, μονοπάτια για περιηγήσεις, θερμά λουτρά και φυσικά... το ηφαίστειο!

Το νησί με τα σεληνιακά τοπία που βρίσκεται ανάμεσα στην Ρόδο και την Κω αποτελεί το νοτιότερο ηφαιστειακό κέντρο της Ελλάδας. Έχει χαρακτηριστεί ως το μοναδικό «πράσινο» ενεργό ηφαίστειο τον Αιγαίου καθώς η Νίσυρος εκτός από το ηφαίστειο, είναι ιδιαιτέρως εύφορη με πλούσια βλάστηση.

νίσυρος ηφαίστειο 2

Αποτελείται από ηφαιστειογενή βουνά και εντυπωσιακά πετρώματα και η μυρωδιά του θειαφιού είναι έντονη σε κάθε σημείο της. Θυμίζει έναν άλλο πλανήτη με έναν μεγάλο κρατήρα στο κέντρο της, λευκά χρώματα, εντυπωσιακά ηφαιστειακά πετρώματα, κρατήρες και θερμές πηγές.

Από την άλλη, οι παραλίες είναι πιο γήινες σε σχέση με αυτές της Σαντορίνης. Είναι ανοργάνωτες, απομονωμένες και προσφέρουν το ιδανικό μέρος για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Οι Χοχλάκοι, η Άσπρη Άμμος, οι Λιές και η Παχιά Άμμος είναι μερικές από τις πιο όμορφες ακτές του νησιού ενώ στο Αυλάκι μπορείτε να κολυμπήσετε στη ζεστασιά των θερμών πηγών που αναβλύζουν μέσα από τη θάλασσα. Οι πιο γνωστές από τις θερμές πηγές είναι αυτές των Λουτρών, κοντά στο Μαντράκι, και της Θερμιανής, δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Θερμιανής.

νίσυρος ηφαίστειο1

Δοκιμάστε να κάνετε πεζοπορία στα μονοπάτια που συνδέουν την πρωτεύουσα με το εσωτερικό του νησιού. Στο Μανδράκι θα βιώσετε τη λιτή, νησιώτικη απλότητα και, θα απολαύσετε τη θέα από το μεσαιωνικό κάστρο των Ιωαννιτών με την όμορφη εκκλησία της Παναγιάς. Εκεί, το δεκαπενταύγουστο διοργανώνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού, στήνεται ένα γλέντι με τοπικά εδέσματα που προσφέρουν οι ντόπιοι αλλά και μουσική από παραδοσιακές μπάντες. Μην το χάσετε!

Και στα δύο νησιά θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από τα επιβλητικά τους ηφαίστεια αλλά και τα τοπία που κόβουν την ανάσα. Επιλέξτε την Σαντορίνη για τη μαγευτική θέα και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και τη Νίσυρο για τις ερημικές παραλίες και την απομόνωση που θα σας προσφέρει.

Σχετικές ειδήσεις