ΨΩΝΙΖΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

MasticSpa: Το φαινόμενο από τη Χίο

MasticSpa: Το φαινόμενο από τη Χίο

Τα αγνά καλλυντικά με βασικό συστατικό τη χιώτικη μαστίχα που άλλαξαν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την καθημερινή περιποίηση.

Ο Γιάννης Σόδης ήταν μόλις 24 ετών όταν ανέλαβε το φαρμακείο της οικογένειάς του στη Χίο, το 1955. Δεν ήταν το μοναδικό με την επωνυμία «Σόδης». Το πρώτο είχε ανοίξει το 1875 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ένα ακόμη λειτουργούσε από το 1939 στην Αίγυπτο. Η οικογένεια έβγαλε συνολικά 12 μέλη της – φαρμακοποιούς, αλλά ήταν ο Γιάννης Σόδης αυτός που έμελλε να πάει την παράδοση ένα βήμα παραπέρα.

Για τη Χίο δεν ήταν απλά ένας ακόμη φαρμακοποιός. Ήταν ένα ενεργό στέλεχος της κοινωνίας του νησιού, σε μια περίοδο όπου όλη η Ελλάδα αναπτυσσόταν με τρελούς ρυθμούς, μετά από έναν πόλεμο και έναν εμφύλιο που την είχαν γονατίσει. Ο Σόδης ασχολήθηκε έντονα με τα κοινά και διετέλεσε όχι μόνος Πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, αλλά και του Ναυτικού Ομίλου Χίου, έγινε Δήμαρχος Χίου και εξελέγη βουλευτής από το 1974 ως το 1981, με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, όμως, δεν ήταν η πολιτική το μοναδικό του πάθος. Η αγάπη για τον τόπο του και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο σε συνδυασμό με τις επιστημονικές του γνώσεις, έδωσαν τα συστατικά για την δημιουργία ενός θρύλου. Όταν μάλιστα έληξε η βουλευτική του θητεία, αφοσιώθηκε στο νέο του πόνημα, και τα αποτελέσματα έγραψαν ιστορία…

Τα αγαθά της χιώτικης γης

Όλα ξεκίνησαν το 1978 όταν ο Γιάννης Σόδης άρχισε να εισάγει, σε αποκλειστικότητα, κάποια γαλλικά καλλυντικά. Δεν έμεινε εκεί, αφού θέλησε να μάθει τον τρόπο που παράγονται. Δύο χρόνια αργότερα δημιούργησε στη Χίο ένα εργαστήριο, που για την εποχή του ήταν ό,τι καλύτερο υπήρχε στην Ελλάδα. Εκεί άρχισε να κατασκευάζει μόνος του τα γαλλικά καλλυντικά. Παράλληλα άρχισε να πειραματίζεται με τα προϊόντα της γης του τόπου του. Ανάμεσα σε αυτά που κατασκεύασε στο εργαστήριό του ήταν και κάποιες κολόνιες από άνθη του Κάμπου της Χίου.

Το 1985 παρουσίασε το πρώτο του δημιούργημα με βάση τη μαστίχα, το πιο διάσημο υλικό της χιώτικης γης. Αφού έκανε εκατοντάδες πειράματα, δοκιμές, προσπάθειες, συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειάς του, αλλά και εκσυγχρονίζοντας παραδοσιακές συνταγές αιώνων, βαθιά ριζωμένες στη φιλοσοφία της παράδοσης του νησιού, κατάφερε να φτιάξει μια ουλοθεραπευτική οδοντόκρεμα, την οποία ονόμασε Masticdent. Επόμενο βήμα του ήταν η τέχνη των καλλυντικών, η κοσμετολογία…

Μέχρι το 1992, όταν και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών μόλις, ο Γιάννης Σόδης δημιούργησε εκατοντάδες προϊόντα με βάση τη μαστίχα, το μαστιχέλαιο ή το μαστιχόνερο, από φύλλα μαστίχας που ο ίδιος απόσταζε. Οι μελέτες του και τα πειράματά του έγιναν η βάση για την MasticSpa, την επιχείρηση που συνέχισε το έργο της οικογένειας των φαρμακοποιών.

Η παράδοση συνεχίζεται

Το εργαστήριο «Σόδης» στη Χίο είναι σήμερα μια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής με ένα αναγνωρισμένο κέντρο έρευνας και τεχνολογίας. Όλα τα προϊόντα της εταιρείας υπόκεινται σε πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο, για το μικροβιολογικό τους φορτίο, έτσι ώστε να είναι απολύτως φιλικό για το περιβάλλον και το χρήστη του και απόλυτα ασφαλές -με όσο το δυνατόν πιο αγνά και φυσικά συστατικά.

Τα προϊόντα MasticSpa σήμερα βρίσκονται παντού στην Ελλάδα. Η επιχείρηση διαθέτει δύο δικά της καταστήματα, το ένα –πού αλλού;- στη Χίο και το άλλο στα Ιωάννινα. Αλλά “γωνιές MasticSpa” βρίσκει κανείς και στα HondosCenterκαι τα καταστήματα GalleriedeBeaute. Και, βέβαια, σε δεκάδες φαρμακεία.

Την εταιρεία τρέχουν, όπως είναι λογικό, οι απόγονοι του Γιάννη Σόδη. Η Κατερίνα, ο Μιχάλης και ο Γιώργος Σόδης, με το ίδιο πάθος και μεράκι σαν του πατέρα τους, συνεχίζουν το έργο του. Εκατοντάδες πειράματα γίνονται κάθε χρόνο και νέα προϊόντα παρουσιάζονται με βάση και τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς. Γιατί το μυστικό των MasticSpa, η μαστίχα, δεν είναι κάτι που συγκινεί μόνο τους Έλληνες. Οι δυνατότητες του εργαστηρίου, χάρη και στα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματά του, είναι πια εντυπωσιακές: 1.600 κιλά την ημέρα σε κρέμες προσώπου, 1.600 κιλά κρέμες σώματος, 6.000 κιλά σαμπουάν και αφρόλουτρα, 1.600 κιλά γαλακτώματα και λοσιόν. Η MasticSpa ετοιμάζεται να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Σήμερα στις σύγχρονες μονάδες της στη Χίο παράγονται περίπου 200 διαφορετικές συνθέσεις φυσικών και βιολογικών καλλυντικών που ταξιδεύουν ήδη στην Αμερική, την Ασία, την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Γεράνι: Το χανιώτικο αναψυκτικό που λατρεύουμε στις διακοπές

Σουρωτή: Ένας αιώνας και μια... αιωνιότητα ιστορίας