ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Μέρκελ μας εκβιάζει με χρεοκοπία!

Η Μέρκελ μας εκβιάζει με χρεοκοπία!

Μήνυμα επίσπευσης της εθελοντικής ανταλλαγής του ελληνικού χρέους έστειλε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη της με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Η κρίσιμη αυτή συνάντηση επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως το δίδυμο εξακολουθεί σε βαθμό εμμονής να προτείνει την ίδια αποτυχημένη συνταγή για την Ευρωζώνη, την ώρα που οι αγορές ποντάρουν στην κατάρρευση της.

Επίσης εξακολουθούν να κάνουν συστάσεις στην χώρα μας χωρίς καμιά διάθεσης αυτοκριτικής , καθώς είναι πλέον εμφανές πως το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας έχει αποτύχει και με δική τους ευθύνη, ενώ η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου στην Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό χρέος δείχνει και αυτή να ξεπερνιέται.

«Η εθελοντική ανταλλαγή χρέους της Ελλάδας πρέπει να γίνει σύντομα» ανέφερε σχετικά η Μέρκελ, η οποία και προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, δεν μπορεί να δοθεί η νέα δόση.

Η Μέρκελ ανέφερε πως πρέπει να δοθεί ακόμη μια ευκαιρία στην Ελλάδα, η οποία παραμένει όμως ειδική περίπτωση.

Επισήμανε ακόμη πως ούτε το PSI μπορεί να σώσει την Ελληνική οικονομία αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις. Επίσης τόνισε πως στην αυριανή συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο θα συζητήσουν για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως φωνές από το ΔΝΤ αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της και προτείνουν μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Στην συνάντηση τους στο Βερολίνο , οι δύο ηγέτες αφιερώθηκαν στην αναζήτηση στρατηγικών ανάπτυξης για την ευρωζώνη.


Η καγκελάριος δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το δημοσιονομικό σύμφωνο «προχωρούν καλά» και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τα δημοσιονομικά «φρένα» και άλλες κρίσιμες λεπτομέρειες τον Ιανουάριο ή «το αργότερο τον Μάρτιο.»

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του ότι οι λεπτομέρειες σχετικά με το πρόσθετο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα παρουσιαστούν στα τέλη Ιανουαρίου, κατόπιν διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες συνομοσπονδίες.

Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σαρκοζί ξεκαθάρισαν πάντως πως στόχος τους είναι μην βγει καμία χώρα από το ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Ο Σαρκοζί φοβάται τις «διακοπές διαρκείας»