ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόρος: Πανίσχυροι Έλληνες ονειρεύονται τη δραχμή!

Σόρος: Πανίσχυροι Έλληνες ονειρεύονται τη δραχμή!

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, που δήλωσε ότι ορισμένοι Έλληνες «καλοβλέπουν» μια επιστροφή στη δραχμή.

«Υπάρχει μια πανίσχυρη ομάδα που τάσσεται ευνοϊκά στην αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Σόρος, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο μεγαλοεπενδυτής εκτίμησε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει «περισσότερο ποτέ» να χρεοκοπήσει το 2012, διευκρινίζοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εξέλθει από το ευρώ».

«Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι υπάρχει μια πανίσχυρη ομάδα η οποία τάσσεται ευνοϊκά στο ενδεχόμενο αποχώρησης από την ευρωζώνη. Πολλοί ιδιοκτήτες εφημερίδων και μεγάλοι επιχειρηματίες έχουν πολύ μεγάλο συμφέρον να διακανονίσουν τις οφειλές τους με την εφορία σε υποτιμημένες δραχμές και όχι σε ευρώ», κατήγγειλε ο Σόρος.

Επίθεση στη Μέρκελ

Επίσης, ο Σόρος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η Γερμανία στην ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι το Βερολίνο «απειλεί να ρίξει στα βράχια το ευρώ και να διαλύσει την ΕΕ».

«Η Γερμανία λειτουργεί σαν εργοδηγός στην ευρωζώνη, που αναθέτει φορολογικά καθήκοντα στα κράτη-μέλη και επιβάλλει κυρώσεις. Αλλά αυτή η τακτική δημιουργεί εντάσεις που μπορούν να καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση» προσέθεσε.

Γι αυτό, ο Σόρος τάχθηκε υπέρ ενός μείγματος δημοσιονομικής πειθαρχίας και αναπτυξιακής προοπτικής.