ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters:«Κοντά σε συμφωνία ύψους 700 δισ. ευρώ η Ευρωζώνη»

Reuters:«Κοντά σε συμφωνία ύψους 700 δισ. ευρώ η Ευρωζώνη»

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε σήμερα πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το ποσό της ενίσχυσης της δανειστικής δύναμης των δύο μηχανισμών σταθερότητας της Eυρωζώνης - EFSF και ESM.

Στη διάρκεια της συνάντησης του Eurogroup στις 30 και 31 Μαρτίου στην Κοπεγχάγη, αναμένεται να συμφωνηθεί ποσό ύψους 700 δισ. ευρώ για τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Και στο βάθος η Ισπανία;

Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ταμείο ικανό να στηρίξει υπερχρεωμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, σε περίπτωση που χρειαστεί να παραμείνουν εκτός αγορών για κάποιο διάστημα

Μάλιστα σήμερα ο Ρεν, προέτρεψε την Ισπανία να τηρήσει το στόχο για επάνοδο του δημοσιονομικού ελλείμματός της στα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έως στα τέλη του 2013, επισείοντας το φόβο κυρώσεων από τις χρηματοοικονομικές αγορές.

"Η Ισπανία κατάφερε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της πολιτικής της όσον αφορά τον προϋπολογισμό" και "είναι σε καλό δρόμο" για την ανόρθωση των οικονομικών της, εκτίμησε ο Ρεν στο περιθώριο μιας άτυπης συνάντησης με ευρωπαίους αξιωματούχους στη φινλανδική Λαπωνία.

Ωστόσο η κατάσταση "είναι ακόμη πολύ εύθραυστη", υπογράμμισε. "Είναι γι΄αυτόν το λόγο που η Ισπανία οφείλει να σεβαστεί τους στόχους της ώστε να αποφύγει κάθε πισωγύρισμα σε όρους κόστους δανείων στις αγορές", έκρινε ο Επίτροπος.

Η Μαδρίτη προκάλεσε πρόσφατα την ανησυχία των εταίρων της όταν ανακοίνωσε πως το έλλειμμά της για το 2011 ήταν πολύ μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, 8,51% έναντι 6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, και στη συνέχεια προειδοποίησε ότι δεν θα μπορέσει να τηρήσει το συμφωνημένο με την ΕΕ στόχο μείωσης του ελλείμματος του 2012 στο 4,4%.

Τελικά, η Ισπανία δεσμεύτηκε να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,3% φέτος και στη συνέχεια να το επαναφέρει όπως προβλεπόταν για τα τέλη του 2013 στο ευρωπαϊκό όριο του 3%.

Όμως πολλοί οικονομολόγοι αμφιβάλλουν κατά πόσον αυτό θα είναι δυνατό, εκτός και εάν η Ισπανία βυθιστεί σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση από εκείνην που προβλέπεται να περάσει φέτος.

Η Γερμανία αποσύρει το φόρο

Την εισαγωγή διευρυμένου χρηματιστηριακού φόρου θα εισηγηθεί η γερμανική κυβέρνηση ως εναλλακτική στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του γερμανικού περιοδικού <<Ντερ Σπήγκελ>>, το οποίο επικαλείται πληροφορίες για συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα μεταδοθείτο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι ο φόρος αυτός δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ευρώπη και, αντ' αυτού, ο ίδιος προτίθεται να στηρίξει μια «κατά το δυνατόν ισάξια εναλλακτική, όπως έναν διευρυμένο χρηματιστηριακό φόρο και μάλιστα σε ευρύ πεδίο».