ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Οι Έλληνες μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες σε εμάς!

Σόιμπλε: Οι Έλληνες μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες σε εμάς!

«Είμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος για τους Έλληνες», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο CBS και θεωρεί φυσιολογικό, όπως για κάθε άνθρωπο, να επιχειρεί να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες σε άλλους.

Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήταν κατά πόσο οι σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας έχουν διαταραχθεί λόγω της κρίσης, αλλά και της πολιτικής διαχείρισης, που επιβάλλει το Βερολίνο

Στα μάτια του γερμανού πολιτικού, λοιπόν, δεν φαίνεται παράξενο που οι Έλληνες κατηγορούν του Γερμανούς για λάθη, που οι ίδιοι έχουν κάνει και υποχρεώνονται να υποστούν επώδυνα μέτρα για τη διάσωσης της οικονομίας.

Μάλιστα θεωρεί ότι η στάση των πολιτών στη χώρα μας κάνει τους έλληνες πολιτικούς να διστάζουν να λάβουν αποφάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο το εγχείρημα για τη διάσωση της Ελλάδας.

Μιλώντας στο αμερικανικό κανάλι, ο Β. Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι τυχόν αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα θα αποτελεί κίνδυνο για τη σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας.

Και επανέλαβε τη γνωστή του άποψη, που θέλει τους Έλληνες να «ζούσαν επί μακρόν πέρα από τις δυνατότητές τους» και τώρα «καλούνται να υποστούν θυσίες, να πληρώσουν αυξημένους φόρους, να κλείσουν υπηρεσίες και οργανισμούς, να πληρώνονται με μισθούς μειωμένους έως και κατά 20%».

Υπενθύμισε ότι το σχέδιο διάσωσης προβλέπει την απόλυση 150.000 υπαλλήλων στο δημόσιο και σημείωσε:

«Η Γερμανία είναι αυτή που συντονίζει τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας. Είναι αυτή που «τρέχει» το πρόγραμμα. Συνεπώς είναι λογικό οι Έλληνες πολίτες να θεωρούν τους Γερμανούς υπεύθυνους για τα δεινά που περνάνε τώρα…».

Ερωτηθείς δε για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, που συζητείται στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε περιορίστηκε να δηλώσει: «Είναι όλα θέμα πολιτικής».

Η συνέντευξη στον Steve Kroft και την εκπομπή «60 Minutes» του CBS, θα μεταδοθεί την Κυριακή 8 Απριλίου.

Δείτε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα στο βίντεο: