ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματος» για την Ελλάδα!

Δεν υπάρχει περίπτωση «κουρέματος» για την Ελλάδα!

Αρνητικός στην προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των επίσημων πιστωτών, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του -οι οποίες θα μεταδοθούν από την Γερμανική Ραδιοφωνία και προδημοσιεύονται από τη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters- ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι τα χέρια των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο θέμα του «κουρέματος» είναι δεμένα, καθώς, όπως εξηγεί, η νομοθεσία για τον προϋπολογισμό δεν επιτρέπει νέα χρηματοδότηση σε έναν οφειλέτη, ο οποίος δεν εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του.

«Ως εκ τούτου, αυτή είναι μια συζήτηση η οποία ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», επισημαίνει ο κ. Σόιμπλε και αναφέρει ως ρεαλιστικότερη λύση ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους.

«Δεν πρόκειται για τέχνασμα, αλλά για έναν συλλογισμό τον οποίο θα πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπόψη του», σημειώνει ο Γερμανός υπουργός και επαναλαμβάνει ότι πριν από την έκθεση της τρόικας, δεν θα πρέπει να γίνονται εικασίες για ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα ο κ. Σόιμπλε προειδοποιεί για περικοπή της βοηθείας σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Όπως λέει οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης, για την οποία είναι προϋπόθεση η έκθεση της τρόικας, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια συμφωνία, η οποία «θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές».

Διαβάστε επίσης:

«Αδειάζει» τον Στουρνάρα για την παράταση ο Σόιμπλε

Suddeutsche Zeitung: Η παράταση θα φέρει νέο «κούρεμα»

Σόιμπλε: Αμφιβάλλω αν η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της