ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank Properties: Έσοδα 14 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ακίνητα

Eurobank Properties: Έσοδα 14 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ακίνητα

Στα 14 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα ετήσια έσοδα από μισθώματα στα 14 κρατικά ακίνητα που απέκτησε η Eurobank Properties από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβληθεί από την εταιρεία ανέρχεται σε 145,81 εκατ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, μέρος του ανταλλάγματος θα καλυφθεί από τα απομένοντα αντληθέντα κεφάλαια που προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Αναλυτικά, στην από 17/10/2013 έκθεσή του το Δ.Σ. της Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σε σχέση με τα καθαρά κεφάλαια που θα προκύψουν από την προτεινόμενη Αύξηση η Εταιρεία σκοπεύει να τα επενδύσει σύμφωνα αφενός, με τις διατάξεις του Ν. 2778/1999, ως ισχύει, και, αφετέρου, με την επενδυτική πολιτική και στρατηγική της.

Θεμελιώδης επενδυτικός στόχος της Εταιρείας, όσον αφορά την Αύξηση αλλά και γενικότερα, είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους της, μέσα από την κύρια δραστηριότητά της δηλαδή τις επενδύσεις σε εμπορικά κατά πλειοψηφία ακίνητα όπως κτίρια γραφείων, εμπορικά καταστήματα, αποθηκευτικούς και βιομηχανικούς χώρους, τουριστικά ακίνητα κ.α. σε γεωγραφικές περιοχές υψηλής εμπορικότητας, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, τόσο της κεφαλαιαγοράς όσο και της αγοράς ακινήτων.

Επιπλέον, με βάση την πρόσφατη τροποποίηση του νόμου που αφορά τις Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, η Εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που της δίνονται προκειμένου να διευρύνει τις δραστηριότητές της, εξετάζοντας επενδυτικές ευκαιρίες σε όλο το φάσμα της ακίνητης περιουσίας όπως, μεταξύ άλλων, τουριστικά ακίνητα, άμεσα ή με τη μέθοδο της παραχώρησης καθώς και αναπτύξεις έργων μέσω συμμετοχής σε joint ventures.

Η οικονομική συγκυρία της τελευταίας τετραετίας στην Ελλάδα οδήγησε την αγορά όλων των ακινήτων σε ορθολογισμό ως προς τις αξίες τους, παρουσιάζοντας πρόσφατα ενδιαφέρουσες ευκαιρίες επαγγελματικών ακινήτων, σε ελκυστικές αξίες και με προοπτική δημιουργίας μελλοντικών υπεραξιών, τις οποίες η Εταιρεία εξετάζει και σκοπεύει να αξιοποιήσει.

Στην ως άνω αναφερόμενη έκθεση, το Δ.Σ. της εταιρείας δεσμεύτηκε για την παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών κατά το χρόνο πραγματοποίησης των επενδύσεων καθώς και για την τήρηση όλων των κανονιστικών υποχρεώσεων της Εταιρείας.

Για το λόγο αυτό, η Εταιρεία, ανακοινώνει ότι αποτελεί τον επιλεγέντα επενδυτή για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου τα οποία θα εκμισθωθούν στο Ελληνικό Δημόσιο για 20 έτη.

Η συνολική δομημένη επιφάνεια των ακινήτων ανέρχεται σε 189.000 τμ περίπου, εκ των οποίων τα 136.000 τμ περίπου αντιστοιχούν στην ανωδομή και τα 53.000 τμ περίπου σε υπόγειους χώρους. Τα κυριότερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου στεγάζουν:

• το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε ακίνητο επί της οδού Αν. Παπανδρέου 37 στο Μαρούσι,
• το Υπουργείο Υγείας, επί της Λεωφόρου Κηφισίας 39 στο Μαρούσι,
• το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επί της Λεωφόρου Μεσογείων 96 στο Γουδί,
• την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας 173 στην Αθήνα, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητά βρίσκονται σε κεντρικές τοποθεσίες της Αθήνας και της περιφέρειας.

Το οικονομικό αντάλλαγμα που θα καταβληθεί από την Εταιρεία ανέρχεται σε €145,81εκ. ενώ τα ετήσια έσοδα από μισθώματα θα υπερβαίνουν τα €14εκ., ετησίως αναπροσαρμοζόμενα. Μέρος του ως άνω ανταλλάγματος θα καλυφθεί από τα απομένοντα αντληθέντα κεφάλαια που προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας δυνάμει των από 3 Σεπτεμβρίου 2007 και 15 Οκτωβρίου 2007 αποφάσεων των Έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων της Εταιρείας. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται περί το τέλος του έτους και θα συμβάλλει στην περαιτέρω διασπορά του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Εταιρείας.»