ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 200 ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων μέσα σε 3 εβδομάδες

Πάνω από 200 ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων μέσα σε 3 εβδομάδες

Περισσότερες από 200 ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων εισοδημάτων που καταβάλλονται μέσω των τραπεζών έχουν γίνει ως τώρα από την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων.

Υπενθυμίζεται, ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται πιλοτικά στις τέσσερις Δ.Ο.Υ Ηλιούπολης, Κηφισιάς, Πειραιά και Α' Αθηνών που συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του e- κατασχετηρίου, με προοπτική το μέτρο αυτό να επεκταθεί σε όλες τις εφορίες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Κατασχέσεις καταθέσεων έχουν υποστεί μέχρι στιγμής όχι μόνο ιδιώτες, αλλά και ανώνυμες εταιρείες. Για τη διεκπεραίωση των εντολών ηλεκτρονικής κατάσχεσης έχουν δημιουργηθεί δύο κόμβοι. Ένας στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (κόμβος ΥΟ), μέσω του οποίου οι ελεγκτικές υπηρεσίες υποβάλλουν τα ηλεκτρονικά αιτήματα κατάσχεσης και ένας στην εταιρεία «Τειρεσίας Α.Ε» η οποία διαβιβάζει τα αιτήματα σε όλες τις τράπεζες.

e8a32c753e76ae41518f643e021720f4 XL

Η αρμόδια υπηρεσία φορολογικής διοίκησης υποβάλλει μέσω του κόμβου της ΓΓΠΣ κατασχετήριο αίτημα ηλεκτρονικά μέσω μηνυμάτων, προς τον κόμβο της εταιρείας Τειρεσίας, ο οποίος το παραλαμβάνει και το προωθεί αυτόματα, και χωρίς καμία επεξεργασία προς το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο απευθύνεται. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, αν η τράπεζα βρει λεφτά στον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη έχει υποχρέωση να τα αποδώσει στο Δημόσιο άμεσα.

Στο μεταξύ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μόνο 10.000 πολίτες προσήλθαν φέτος στις εφορίες για να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ οχημάτων τους συγκριτικά με 230.000 πέρυσι. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν το στοιχείο, τονίζοντας τη μεγάλη βελτίωση που έχει επέλθει στις συναλλαγές με τις Δ.Ο.Υ μέσω των ηλεκτρονικών πληρωμών. Σημειώνεται ότι ήδη το 97% των φορολογικών δηλώσεων υποβάλλεται ηλεκτρονικά.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις καταθέσεων από 4 εφορίες

Επιδρομή της εφορίας σε 600.000 καταθέσεις μικροοφειλετών

Έρχεται σοκ στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης

Έτσι θα «τρυπήσουν» τις καταθέσεις μας

ΣΔΟΕ: Θα «βάζει χέρι» στις καταθέσεις χωρίς καμία άδεια

Οι φόροι «στραγγαλίζουν» τις καταθέσεις