ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλι Ρεν: «Να εμπλακεί η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα»

Όλι Ρεν: «Να εμπλακεί η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα»

Μετά τον γερμανό αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ και ο Φιλανδός Επίτροπος μας τοποθετεί στις χώρες του αποκαλούμενου «Τρίτου Κόσμου», ρίχνοντας χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών της Ελληνικής κυβέρνησης από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το timing των δηλώσεων του Φιλανδρού Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, έρχεται λίγες ώρες πριν από το Eurogroup και το Ecofin της Τρίτης και μάλλον όχι τυχαία.

Μετά τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ζίγμαρ Γκάμπριελ, που προ ολίγων ημερών είχε δηλώσει στη Welt ότι η Ελλάδα είναι θέμα της Παγκόσμιας Τράπεζας και ο Όλι Ρεν... σπρώχνει τη χώρα μας προς αυτή την κατεύθυνση. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι δανειστές μας αφού ολοκλήρωσαν τη «σφαγή» της χώρας μέσω ΔΝΤ θέλουν τώρα να μας παραχωρήσουν στα χέρια της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία χρηματοδοτεί τις αναπτυσσόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου κάνοντας έργα και εφαρμόζοντας προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας στο πλαίσιο της λογικής της περίφημης « Σχολής του Σικάγο».

Με τον τρόπο αυτό ο Ευρωπαίος Επίτροπος καθώς και άλλοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών ρίχνουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών του Ελληνικού λαού, αλλά και της κυβέρνησης που έχει την αίσθηση ότι με το πρωτογενές πλεόνασμα οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να τηρήσουν τα όσα έχουν υποσχεθεί.

«Από το καλοκαίρι και μετά» θα συζητηθεί η βιωσιμότητα του χρέους και χρηματοδοτικό κενό των ετών 2015-2016, διευκρινίζει ο Επίτροπος για την Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν και επισημαίνει ότι τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στις 23 Απριλίου.

Προτείνει, δε, να εμπλακεί στην Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα και, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη ήταν προετοιμασμένη ακόμη και για το ενδεχόμενο οικονομικής καταστροφής, αλλά, «Δόξα τω Θεώ, η καταστροφή δεν συνέβη».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε τρία θέματα να αποφασίσουμε: Πρώτον, πρέπει να ολοκληρώσουμε την τρέχουσα αποστολή της τρόικα, η οποία ξεκίνησε ήδη από τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για την χρηματοδότηση της Ελλάδας για το 2014 και την κατάσταση των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα γίνει σύντομα. Δεύτερον, πρόκειται για τα κενά χρηματοδότησης για το 2015 και 2016 και τρίτον για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Για αυτό θα συζητήσουμε μόνο όταν θα ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε τον προηγούμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα», τονίζει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιέσεις από την Αθήνα για μια απόφαση πριν από τις Ευρωεκλογές, επισημαίνει:

«Θέλαμε προ πολλού να πάρουμε απόφαση για την ανάγκη χρηματοδότησης για το τρέχον έτος, αλλά αυτό εξαρτάται από την αποστολή της τρόικα. Ελπίζω μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο να το έχουμε καταφέρει. Για τα δύο άλλα θέματα, δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση. Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat για να ξέρουμε εάν η Ελλάδα πέτυχε πράγματι πλεόνασμα. Τους αριθμούς θα τους πάρουμε στις 23 Απριλίου. Κατόπιν χρειαζόμαστε μια νέα αποστολή της τρόικα. Μόνο όταν αυτή έχει ολοκληρωθεί, μπορούμε να ξεκινήσουμε να αναλύουμε τον καλύτερο τρόπο για την βιωσιμότητα του χρέους και να καταπιαστούμε με το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016. Αυτό θα γίνει από το καλοκαίρι και μετά».

Σύμφωνα με την «Welt», ο κ. Ρεν απορρίπτει ακόμη την οπτική της Αθήνας ότι πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 φέρνει και το δικαίωμα για ελαφρύνσεις. «Αυτό είναι απόφαση του Eurogroup», δηλώνει ο Επίτροπος και αυτή παίρνει χρόνο: «Χρειαζόμαστε τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat αν η Ελλάδα πράγματι έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα», προσθέτει ο κ. Ρεν και επαναλαμβάνει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο έργο της τρόικα, ο Όλι Ρεν τονίζει ότι «βρισκόμαστε σε δύσκολη φάση με την Ελλάδα» και συνεχίζει: «Η χώρα έχει κάνει πολλά, τόσο σε ό,τι αφορά στην εξυγίανση του προϋπολογισμού όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε όμως να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα να κάνει περισσότερα. Μια πιο δυνατή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα βοηθήσει τους έλληνες πολίτες περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε ώστε να υλοποιηθούν οι όροι του προγράμματος βοήθειας και στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που διαρκεί τόσο πολύ. Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ελλήνων, περιμένω σύντομα ενημέρωση για το τι θέλουν να κάνουν».

Ο κ. Ρεν φθάνει στο σημείο να πει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι «η ελληνική οικονομία και διοίκηση ήταν στην έναρξη του προγράμματος σε μια κατάσταση όπου συχνά χρειαζόταν περισσότερο την Παγκόσμια Τράπεζα από το ΔΝΤ - αφού οι θεσμοί έπρεπε πρώτα να δημιουργηθούν από την αρχή».

Πετύχαμε πολλά, υποστηρίζει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, αλλά διευκρινίζει ότι απομένει ακόμη σημαντική δουλειά να γίνει. «Για αυτό είναι σημαντικό να εμπλακεί μελλοντικά στην Ελλάδα η Παγκόσμια Τράπεζα, ίσως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης», επισημαίνει.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Πρωτογενές πλεόνασμα και το 2014 χωρίς περιστολή μισθών

Κριστίν Λαγκάρντ:«Δεν είμαστε ελαστικοί έναντι της Ελλάδας»

Τρισέ: Οι Ευρωπαίοι θα βοηθήσουν αν επιβεβαιωθεί η πρόοδος