ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Πρωτογενές πλεόνασμα και το 2014 χωρίς περιστολή μισθών

Σταϊκούρας: Πρωτογενές πλεόνασμα και το 2014 χωρίς περιστολή μισθών

«Η καλή επίδοση του 2013 φαίνεται να συνεχίζεται και το 2014», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη ακόμα και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

«Με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι σχεδόν διπλάσιο από πέρυσι. Το δε πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, τα έσοδα είναι 230 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το αντίστοιχο περυσινό δεκαήμερο. Ωστόσο, η επίδραση του της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2013 στο δημοσιονομικό ισοζύγιο του 2014 τελεί υπό αξιολόγηση. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις και υποστηρίζουμε, τεκμηριωμένα, τις προτάσεις μας. Βέβαια, η έως σήμερα πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνει ότι οι εκτιμήσεις μας διαπνέονται από ρεαλισμό. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εκτιμήσεις και προβλέψεις τις οποίες θα πρέπει συνεχώς να επιβεβαιώνουμε. Πάντως, νέα, οριζόντια, μη ψηφισμένα μέτρα περιστολής μισθών και συντάξεων και αύξησης φόρων δεν προβλέπονται», αναφέρει ο κ.Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς εάν το πλεόνασμα οφείλεται στο γεγονός ότι το Δημόσιο εμμένει σε λογική «στάσης πληρωμών», ο κ Σταϊκούρας αναφέρει ότι το κράτος ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. «Έχει ήδη μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του περίπου κατά 50% το 2013. Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι, αν και το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών συρρικνώνεται έχουν δημιουργηθεί κάποιες νέες. Οφειλές όμως που ενσωματώνονται στις εκτιμήσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν κρύβονται δαπάνες “κάτω από το χαλί”».

euros

Σχετικά με το πλεόνασμα του 2013, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι σε διαρθρωτικούς όρους είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και δίνει στην χώρα ισχυρό εφόδιο για την παραπέρα πορεία της.

Ο κ. Σταϊκούρας εκτιμά επίσης ότι, δεδομένης της πιστωτικής συρρίκνωσης, πέρυσι επετεύχθη, «στο μέτρο του εφικτού» ενίσχυση της ρευστότητας. «Αποπληρώθηκαν 6,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές, επεστράφησαν 3,1 δισ. ευρώ φόροι, δαπανήθηκαν 6,7 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις, διοχετεύθηκαν 4,6 δισ. ευρώ πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συγχρηματοδοτεί δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Η επίδραση αυτών των παραγόντων αποτυπώνεται στη συρρίκνωση της ύφεσης το 2013, η οποία διαμορφώνεται στο 3,7%, αρκετά χαμηλότερα από τις αρχικές (4,5%) και τις μεταγενέστερες (4%) εκτιμήσεις».

Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές και το αν η αναμέτρηση μπορεί να επηρεάσει την πολιτική σταθερότητας της χώρας, δήλωσε ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της σταθερότητας, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ρέπει προς τον λαϊκισμό.

Διαβάστε επίσης:

Eπιφυλακτική η τρόικα για το πλεόνασμα-Μετά το Eurogroup η επιστροφή

«Μετά το Eurogroup η τρόικα στην Αθήνα»

Κουρουμπλής για Τρόικα: Ποιος θα απολογηθεί για το έγκλημα;

Μίχαλος: Ανεπανόρθωτες οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις λόγω τρόικας