ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλησιάζει η ώρα της αναδιάρθρωσης

Πλησιάζει η ώρα της αναδιάρθρωσης
Φουντώνουν τα τελευταία 24ωρα οι φήμες που θέλουν την Ελλάδα να προχωρά σε αναδιάρθρωση του χρέους...

Φουντώνουν τα τελευταία 24ωρα οι φήμες που θέλουν την Ελλάδα να προχωρά σε αναδιάρθρωση του χρέους της, ύψους 242 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οικονομική Επιθεώρηση, που αναδημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, αν συμβεί τελικά κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που θα αναδιαρθρώσει το χρέος τα τελευταία 60 χρόνια. Όσο περισσότερο η Ελλάδα περιμένει, τόσο τα περιθώρια ελιγμών θα λιγοστεύουν.

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι είναι ζήτημα χρόνου πότε η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της και όσο πιο γρήγορα το κάνει, τόσο το καλύτερο, αναφέρεται.

Οι όποιες καθυστερήσεις θα περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση, καθώς όσο περισσότερο καιρό χρησιμοποιεί το πακέτο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την εξόφληση μετοχών που έληγαν και τις πληρωμές τόκων, τόσο θα μεταφέρει το χρέος της προς τους επίσημους πιστωτές.

«Το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο. Θα "δαγκώσει" σε δύο χρόνια. Έως τότε όμως τα δύο τρίτα του χρέους μπορεί να έχουν μεταναστεύσει από κατόχους ομολόγων, στην ΕΕ και το ΔΝΤ», είπε ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα αναδιάρθρωσης.

Με άλλα λόγια, αν η παρούσα κατάσταση συνεχιστεί, οι σύντροφοι της ΕΕ στην Ελλάδα, οι οποίοι παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου διάσωσης, και το ΔΝΤ θα θέσουν τους όρους οποιαδήποτε μελλοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας και, επομένως, την πρόσβασή της στις αγορές.

Εάν η χώρα θέλει να διατηρήσει κάθε πρόσχημα της κυριαρχίας της, θα πρέπει να προσπαθήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές νωρίτερα και όχι αργότερα. Η Ελλάδα έχει ήδη αγοράσει ένα μικρό χρονικό διάστημα, για την παράταση της διάρκειας του δανείου διάσωσης από τρία χρόνια σε επτά και τη μείωση του επιτοκίου.

«Αξιωματούχοι και οι πολιτικοί μπορεί να επιμένουν να αποκλείουν την αναδιάρθρωση, αλλά στο τέλος η αγορά θα υπαγορεύσει τι θα συμβεί. Είτε το σύνολο της οφειλής θα καταλήξει στην ΕΕ και το ΔΝΤ ή το χρέος θα αναδιαρθρωθεί», λέει ένας άλλος σύμβουλο αναδιάρθρωσης.