ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτό αφήνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ο Σόιμπλε

Ανοιχτό αφήνει για πρώτη φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ο Σόιμπλε
Για την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν αποδειχθεί βιώσιμο έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός...

Για την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος δεν αποδειχθεί βιώσιμο έκανε λόγο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Die Welt”, που δημοσιεύεται την Πέμπτη, ο Σόιμπλε ξεκαθαρίζει ότι τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέχρι το 2013 θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνον σε εθελοντική βάση.

«Περιμένω μια μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συμπληρώνοντας ότι «εάν το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μελέτης εγείρει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τότε κάτι θα πρέπει να γίνει με αυτό». Η έκθεση των ειδικών αναμένεται να παραδοθεί στην γερμανική κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Ερωτηθείς από το δημοσιογράφο της “Die Welt” για το τι εννοεί, ο Σόιμπλε διευκρίνισε «Τότε θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα». Πάντως, ο Σόιμπλε αντιτίθεται στο ενδεχόμενο μονομερούς haircut, καθώς εκτιμά ότι «θα είχε αστάθμητες συνέπειες για την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ».

«Εάν ένας επενδυτής στις ΗΠΑ ή την Ασία διαβάσει ότι ομόλογα σε ευρώ δεν είναι ασφαλή, τότε θα του είναι παντελώς αδιάφορο, αν πρόκειται για ελληνικά ή για γερμανικά. Ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσει την εμπιστοσύνη του συνολικά στο ευρώ. Αυτό θα ήταν και για μας πρόβλημα. Και η Γερμανία εξαρτάται από την εμπιστοσύνη» τόνισε.

Παράλληλα, θεωρεί ως καθοριστικής σημασίας την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2012, καθώς η χώρα έχει μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η εμπιστοσύνη των αγορών θα προέλθει μέσω της εφαρμογής αυστηρών όρων εξυγίανσης της οικονομίας.

Πηγή: newscode.gr