ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση παρουσίασαν τα κέρδη των συγκοινωνιών

Αύξηση παρουσίασαν τα κέρδη των συγκοινωνιών
Αύξηση της τάξης του 7,64%, παρουσίασαν τον Μάρτιο τα έσοδα του ΟAΣΑ...

Αύξηση της τάξης του 7,64%, παρουσίασαν τον Μάρτιο τα έσοδα του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) από τα κόµιστρα σε σχέση µε τον Μάρτιο του 2010.

Η ανοδική τάση αποδίδεται στην αύξηση της τιµής των εισιτηρίων κατά 20% έως και 40%, η οποία ισχύει από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά και στο γεγονός ότι τον περασµένο µήνα οι κινητοποιήσεις των εργαζοµένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν λιγότερες σε σχέση µε τους αµέσως προηγούµενους µήνες.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδοµών, Μεταφορών και ∆ικτύων, τα έσοδα από πωλήσεις εισιτηρίων διαµορφώθηκαν τον περασµένο µήνα στα 16,877 εκατ. ευρώ, έναντι 15,165 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο µήνα του 2010, καταγράφοντας αύξηση 11,3%.

Ωστόσο, τα έσοδα από την πώληση των καρτών απεριορίστων διαδροµών εµφάνισαν οριακή µείωση κατά 0,1% και διαµορφώθηκαν στα 7,145 εκατ. ευρώ, έναντι 7,153 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2010. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο ο ΟΑΣΑ θα επανεκδώσει τις ετήσιες κάρτες του τον ερχόµενο Ιούνιο και Σεπτέµβριο.

Η διοίκηση του ΟΑΣΑ είναι ικανοποιημένη για την αύξηση των εσόδων, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση του φετινού Μαρτίου σε σχέση με τον περσινό για τους Έλληνες.

Συγκεκριµένα, τον περασµένο µήνα η συνολική κινητικότητα στην πρωτεύουσα (Ι.Χ., ταξί, αστικές συγκοινωνίες) µειώθηκε κατά περίπου 8%-10%. Λόγω της ύφεσης, µόνο οι µετακινήσεις για αναψυχή και αγορές ήταν µειωµένες κατά 5% σε σχέση µε τον Μάρτιο του 2010.

Επίσης, φέτος τον Μάρτιο καταγράφηκαν πολλές απεργίες στο κέντρο της Αθήνας (αποκλείστηκε 50 φορές), ενώ έγιναν και περιορισµένες απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζοµένους των αστικών συγκοινωνιών.

Όλα αυτά, σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, είχαν ως αποτέλεσµα τον περασµένο µήνα να πωληθούν λιγότερα εισιτήρια κατά 7% (σε σχέση µε το 2010), ενώ και οι µηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδροµών ήταν λιγότερες κατά 6%.