ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ναυαρχίδα της ανάπτυξης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Ναυαρχίδα της ανάπτυξης η ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Στους 7 ηγετικούς κλάδους του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας

Με την κοινή διαπίστωση ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, βάσει της δυναμικής και των αναπτυξιακών προοπτικών του κλάδου, έκλεισε τις εργασίες του το 1ο Συνέδριο Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως επισημάνθηκε από το σύνολο των ομιλητών και στις τρεις θεματικές ενότητες του συνεδρίου, «Φαρμακευτική Πολιτική», «Ανάπτυξη και Απασχόληση» και «Έρευνα και Εκπαίδευση», η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να βγει πιο δυνατή από την κρίση, εφόσον υπάρξει στήριξη από την πολιτεία, τόσο ως προς την αύξηση του εγχώριου μεριδίου αγοράς του ελληνικού φαρμάκου, όσο και ως προς την εξωστρέφεια και εξαγωγική της δραστηριότητα.

Ο κ. Β. Πενταφράγκας, εντεταλμένος σύμβουλος του ΔΣ της ΠΕΦ, στο κλείσιμο του συνεδρίου τόνισε πως στόχος ήταν να αναδειχθούν οι πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, σε αντιδιαστολή με τον αποπροσανατολισμό που δημιουργείται, κάθε φορά που η συζήτηση περιστρέφεται στη φαρμακευτική δαπάνη. «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελείται από οικογενειακές επιχειρήσεις σχεδόν στο σύνολό της. Δεν θυσιάζουν τις αξίες στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θέλουμε να παράγουμε προστιθέμενες αξίες για τους ασφαλισμένους, την κοινωνία, την ανάπτυξη. Όπως επεσήμανε και ο κ. Γιαννακόπουλος το θέμα είναι καταρχήν πολιτικό. Θέλει η κυβέρνηση ισχυρή, ανταγωνιστική, εξαγωγική φαρμακοβιομηχανία; Η απάντηση πρέπει να είναι ναι». Εφόσον ισχύουν τα όσα είπαν τα στελέχη της κυβέρνησης στο συνέδριο, πρέπει να ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, κατέληξε.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που προσφέρει πάνω από 53.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, κατέχει την πρώτη θέση στο δείκτη βιομηχανικής παραγωγής και έχει άμεση και έμμεση επίδραση σε άλλους κλάδους που ανέρχεται σε 2,7 δισ. ευρώ, συγκαταλέγεται στους ηγετικούς κλάδους της νέας εποχής, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Τα κριτήρια δε για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας, θα πρέπει να είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας, οι επενδύσεις, τα διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου και Επιστημονικό Διευθυντή του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, κ. Σάββα Ρομπόλη, σημεία στα οποία η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ρομπόλη, οι 7 ηγετικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας είναι η ενέργεια και οι υδρογονάνθρακες, οι τράπεζες, η φαρμακοβιομηχανία, οι τράπεζες, τα τρόφιμα-ποτά, τα δομικά υλικά-μέταλλα και η αγροτική παραγωγή.

«Διαμάντι» χαρακτήρισε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ο κ. Ν. Φίλιππας, αναπλ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και επιστημονικός διευθυντής και πρόεδρος ΚΕΠΕ, καθώς διαθέτει μοναδικό ανθρώπινο κεφάλαιο και έχει σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ.

Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, να γίνουν ακόμη πιο εξωστρεφείς και να στραφούν σε αγορές όπως Κίνα και Αφρική και να μπουν στον νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας. Βεβαίως προϋπόθεση για να υλοποιηθούν όλα αυτά, είναι η αποκατάσταση της χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ διευθυντής Ερευνών του ΙΟΒΕ κ. Άγγελος Τσακανίκας, αναφέρθηκε μακροσκελώς στην συμβολή της συμβολή της φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία, όπως άλλωστε έχει αποτυπωθεί και στις μελέτες του ΙΟΒΕ.

Ο κλάδος και τα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία, σημείωσε, και οι παραγωγικές επενδύσεις έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή, ενώ η φαρμακοβιομηχανία, αποτελεί τον 7ο υψηλότερο κλάδο της ελληνικής μεταποίησης και 1 από τους 4 κλάδους που εμφανίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης. Επιπλέον, η απασχόληση στον κλάδο έμεινε ανεπηρέαστη τα τελευταία χρόνια, είπε, προσθέτοντας, ότι εδώ θέλουμε την κινητικότητα, με την λογική να φεύγουν τα στελέχη και να ξανάρχονται αλλά να μην φεύγουν για πάντα, το λεγόμενο δηλαδή brain drain που έχει ξεκινήσει.

Ο Επιστημονικός Διευθυντής της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Μάρκος Ολλανδέζος, αναφέρθηκε στην μελέτη της Mc Kinsey, η οποία ανέδειξε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ως αναδυόμενο αστέρα της ελληνικής βιομηχανίας και οικονομίας.

Υπογράμμισε ακόμη, ότι το φάρμακο ενισχύει σημαντικά το ΑΕΠ δίνοντας σημαντική ετήσια προστιθέμενη αξία, ενώ αναφορικά με τα πλεονεκτήματα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές παραγωγικές μονάδες και είναι στοχευμένη σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Ζήτησε τέλος, την συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και βιομηχανίας με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί μία εθνική στρατηγική για την φαρμακοβιομηχανία.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε το πρωί ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δ. Δέμος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγνώριση που απολαμβάνει το ελληνικό φάρμακο σε όλο τον κόσμο. Όπως τόνισε, το ελληνικό φάρμακο αποτελεί ποιοτική λύση για τη φαρμακευτική δαπάνη πολλών χωρών. Η συζήτηση όμως που πρέπει να γίνει αφορά τα καθημερινά προβλήματα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο κλάδος ώστε να συμβάλει στον ίδιο βαθμό στην ελληνική οικονομία και να γίνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων, τόνισε ότι δεν υπάρχει προστατευτισμός στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία από την στιγμή που οι μειώσεις στις τιμές ειδικά στα ελληνικά νέα γενόσημα είναι εξοντωτικές. Επιπλέον, στηλίτευσε το γεγονός της καθυστέρησης των αδειών κυκλοφορίας σε φάρμακα, με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιχειρήσεις να στερούνται ισότιμης πρόσβασης στην αγορά. Ανέφερε ακόμη, ότι το μέτρο τη δραστικής έχει αποτύχει, ενώ η ελληνική φαρμακοβιομηχανία δεν υποστηρίζει την αλόγιστη συνταγογράφηση.

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσε και ο ιδρυτής της ΒΙΑΝΕΞ και «πατριάρχης» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Παύλος Γιαννακόπουλος συνοδευόμενος από τον γιο του Δημήτρη, που εδώ και κάποια χρόνια έχει αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας.

gian

«Το μήνυμα του σημερινού 1ου Συνεδρίου Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, δε θα μπορούσε παρά να είναι αμιγώς πολιτικό»! Με αυτά τα λόγια ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Αντιπρόεδρος Δ.Σ και Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ, της ηγέτιδας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, έθεσε στην πραγματική της βάση τη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει, τόσο για τον κλάδο του φαρμάκου όσο και για την φαρμακευτική περίθαλψη και γενικά την υγεία του ελληνικού λαού, υπό το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Με μια πύρινη ομιλία από το βήμα του 1ου Συνεδρίου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο κ. Γιαννακόπουλος ανέδειξε ως κύριους υπευθύνους για την εξοντωτική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας και δη του φαρμάκου τον πρώην υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, που έκανε την αρχή με τη δραστική ουσία, καθώς και τον νυν υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος «αποτελειώνει ό,τι έχει απομείνει με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάτω από τα 2 δισ. ευρώ».

Η εφαρμοζόμενη πολιτική, «που στόχο είχε και έχει την εξαθλίωση των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών, του ελληνικού φαρμάκου συνολικά και την εισβολή ξένων συμφερόντων από το παράθυρο» υλοποιείται με την ανοχή του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, όπως τόνισε ο κ. Γιαννακόπουλος, ο οποίος «''εκβιαζόμενος'' από την τρόικα, παρακολουθεί τους τίτλους τέλους της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και των χιλιάδων εργαζομένων του κλάδου».

Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι τι κάνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία: «Παραμένουμε παθητικοί θεατές ενός χιλιοπαιγμένου έργου, αναμένοντας τη στιγμή που οι Έλληνες θα πεθαίνουν επειδή δε θα έχουν πρόσβαση στο κατάλληλο φάρμακο, μιας και εμείς θα έχουμε βάλει λουκέτο;

Ή μήπως υπάρχει κανείς που να πιστεύει ειλικρινά, ότι με τη φαρμακευτική δαπάνη κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, ο ελληνικός λαός και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα καταφέρουν να επιβιώσουν;», τόνισε.

Εν όψει μάλιστα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, ο κ. Γιαννακόπουλος κάλεσε τον κλάδο να πει το δικό του «ΟΧΙ» και να ανταποδώσει «την απλόχερη στήριξή τους προς την ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

«Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε οργανωμένα και συλλογικά εκείνους που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη με μόνο γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, διεκδικώντας την υγεία που μας αξίζει, την φαρμακοβιομηχανία που δικαιούμαστε, την επιχειρηματικότητα που θα κάνει και πάλι την πατρίδα μας ανταγωνιστική σε ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Δείτε το βίντεο:

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κ. Φρουζής τόνισε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία πρέπει να στηριχτεί περισσότερο, ενώ έθιξε το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Ο κ. Κ. Θεοδοσιάδης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο χαιρετισμό του ζήτησε «να σταματήσει η σπέκουλα ότι τα φάρμακα είναι γενεσιουργός αιτία όλων των κακών της χώρας». Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά «αν θέλουμε υγεία να το πούμε και να μην βάζουμε πίσω από τις λέξεις άλλους στόχους».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισε ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που απειλεί τη συνοχή του τόπου ως συνέπεια των πολιτικών που εφαρμόζονται. Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να στηριχτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία, όπως είπε, περνάει μέσα και από την παραγωγή φαρμάκου.

Στο βήμα στη συνέχεια ανέβηκε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος τόνισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να στηριχτεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Ωστόσο σημείωσε ότι μια κρατικοδίαιτη φαρμακοβιομηχανία – αναφερόμενος στον κ. Κουρουμπλή – δεν έχει νόημα αν δεν μπορεί να αντέχει απέναντι στον ανταγωνισμό και να φέρνει έσοδα.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν γίνεται να ξεφύγει πολύ πάνω από τα 2 δισ. γιατί αυτό θα σημάνει νέα οριζόντια μέτρα. Τέλος προανήγγειλε τη λήψη δραστικών μέτρων το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων σύμφωνα με το μνημονιακό στόχο του 60%. Τα μέτρα αυτά, είπε, δεν θα έχουν κεντρικό άξονα τις τιμές.