ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνεται το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τις συντάξεις

Αυξάνεται το ποσό που μπορεί να παρακρατηθεί από τις συντάξεις

Αυξάνεται από τις 6.000 ευρώ στις 15.000 ευρώ, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, το ποσό που δύναται να παρακρατεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τις συντάξεις επομένων μηνών.

Πρόκειται για αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς και επιδόματα που καταβάλλονται μαζί με τη σύνταξη.

Το σχετικό ποσό έως τον Απρίλιο του 2013 ήταν 5.000 ευρώ, πέρυσι αυξήθηκε στα 6.000 ευρώ και πλέον διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ ετησίως, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι η ανάγκη ευχερέστερης είσπραξης των αχρεωστήτως καταβαλλομένων ποσών για συντάξεις βοηθήματα και επιδόματα που συγκαταβάλλονται με τη σύνταξη απαιτεί την αύξηση του σχετικού ορίου κατά 250%.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκαλυφθεί ότι από λάθη συνήθως των υπηρεσιών χιλιάδες συνταξιούχοι του Δημοσίου ή των ΔΕΚΟ λάμβαναν είτε σύνταξη, είτε επιδόματα που δεν δικαιούνταν και λόγω της κατάστασης που επικρατούσε στο Δημόσιο δεν γινόταν κανένας έλεγχος, με αποτέλεσμα επιπλέον τα ποσά να καταβάλλονται παρανόμως επί μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και επί δεκαετίες. Τώρα θα κληθούν να τα επιστρέψουν μαζεμένα στο Δημόσιο.

Με την εφαρμογή της απόφασης, θα καλυφθούν εν μέρει και οι αυξημένες δαπάνες για αποκατάσταση συντάξεων που είχαν δεχθεί υπέρμετρες μειώσεις, όπως για παράδειγμα των ένστολων, τις οποίες τα δικαστήρια τις έκριναν αντισυνταγματικές (αποφάσεις 2194 και 2196 του Συμβουλίου της Επικρατείας).

Διαβάστε επίσης: Πώς θα πάρουν οι ένστολοι μισθούς και αναδρομικά