ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μας σφυροκοπούν ανελέητα

Μας σφυροκοπούν ανελέητα

«Πουλήστε τα πάντα για να γίνουν φοροελαφρύνσεις» - Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι δανειστές στην κυβέρνηση – Σε «Βατερλό» εξελίσσεται η περίφημη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης

Τα φορτώνουν όλα για το Σεπτέμβριο. Παρά τη βροχή συναντήσεων που έχουν τα στελέχη της τρόικας με τους υπουργούς και τους παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, τίποτα από όλα όσα ακούγονται δεν πρόκειται να αποφασιστεί αυτές τις ημέρες.

Είναι γεγονός ότι πλέον κανείς σώφρων πολίτης δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, ούτε βεβαίως και την απίστευτη υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης.

Με διαρροές τα στελέχη των υπουργείων διατείνονται τα ακόλουθα για τις συναντήσεις τους με τους τροϊκανούς: «Πάρα πολύ εποικοδομητική κουβέντα. Ήταν πολύ καλύτερη από την πρώτη συνάντηση. Φάνηκαν θετικά διακείμενοι και είπαν ότι η αναθεώρηση του μνημονίου του Σεπτεμβρίου θα πάει καλά».

Η ελληνική πλευρά πιέζει να γίνουν κάποιες φοροελαφρύνσεις και να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβρη στην ΔΕΘ αφού έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα ο Σαμαράς θα πάει με άδεια χέρια στην Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη μεριά οι τεχνοκράτες έχουν «τσιμεντώσει» και δεν δέχονται κουβέντα αν δεν γίνουν απολύσεις, άμεσες αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

«Πουλήστε για να πάρετε» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι τροικανοί, λέγοντας παράλληλα διάφορες γενικότητες περί επενδύσεων και ανάπτυξης. Στην περίφημη διαπραγμάτευση όλα είναι ρευστά. Το μόνο σταθερό είναι η ανεργία που είναι καρφωμένη στο 28% και για την οποία δεν φαίνεται καμία πλευρά να συζητά.

"Βροχή" τα ραντεβού και σήμερα με τους δανειστές

Πολύ βαρύ είναι και το σημερινό πρόγραμμα επαφών της τρόικας. Έχει προγραμματιστεί για τις 12:00 η μεγάλη σύσκεψη μεταξύ τρόικας και Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τα «κόκκινα» δάνεια. Θα προηγηθεί στις 11:00 συνάντηση των δανειστών με τον εθνικό συντονιστή κατά της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, ενώ για τις 14:00 έχει προγραμματιστεί ραντεβού με τον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο και για τις 15:00 με τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Θα ακολουθήσει στις 16:00 διαπραγμάτευση με τον Γιάννη Βρόυτση για το ασφαλιστικό, εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο, ενώ εκκρεμεί για το αν θα πραγματοποιηθεί στις 18:00 συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, κλιμάκια των δανειστών θα επισκεφτούν αύριο και την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ την Τετάρτη το πρωί έχει προγραμματιστεί το μεγάλο και πιθανόν τελευταίο ραντεβού μεταξύ τρόικας και ΥΠΟΙΚ.

Διαβάστε επίσης:

Ζωή Γεωργαντά: Αισθάνομαι αηδία για τα παπαγαλάκια που με έβριζαν

Δένδιας: Ώριμες οι συνθήκες να μιλήσουμε για τα «κόκκινα» δάνεια

Ο Χαρδούβελης δεν κέρασε τίποτα τους τροϊκανούς