ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Πτωτική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Βρετανία: Πτωτική κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κατέγραφαν την Πέμπτη τη μεγαλύτερη μείωση των δύο τελευταίων εβδομάδων, καθώς η γερμανική εταιρεία Adidas αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για τα κέρδη της και η μετοχή της πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo (BES) κατρακύλησε κατά 42% στα 20 σεντς, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 υποχωρούσε κατά 0,9% μετά το μεσημέρι.

Η μετοχή της BES κατέρρευσε μετά την ανακοίνωση της τράπεζας ζημιών ύψους 3,58 δισεκ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι οποίες αντανακλούν πλήρως την έκθεση της στα οικονομικά προβλήματα του βασικού μετόχου της, του ομίλου της οικογένειας Espirito Santo, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Η BES, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας από πλευράς ενεργητικού, ανακοίνωσε ότι «απρόβλεπτα γεγονότα» είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει κόστος ύψους 4,25 δισεκ. ευρώ για την τράπεζα και προκάλεσαν τη μείωση της κεφαλαιακής της θέσης κάτω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο. Οι ζημιές - ρεκόρ της πορτογαλικής τράπεζες εξαφάνισαν το κεφαλαιακό απόθεμά της, ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντλήσει νέα κεφάλαια.

Η μετοχή της Adidas υποχώρησε κατά 12% - η μεγαλύτερη πτώση της από το 2008 -, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών στον κόσμο ανακοίνωσε ότι η ουκρανική κρίση θα μειώσει τα κέρδη της από τη Ρωσία. Η εταιρεία προέβλεψε κέρδη 650 εκατ. ευρώ για το 2014 έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για κέρδη μεταξύ 830 και 930 εκατ. ευρώ και ανέφερε ότι η σύγκρουση μεταξύ των αυτονομιστών και της ουκρανικής κυβέρνησης δημιουργεί αυξημένους κινδύνους όσον αφορά τις πωλήσεις της στη Ρωσία και τις γειτονικές χώρες.

Διαβάστε επίσης:
Icap: Κόβουν ακόμα και τα απορρυπαντικά οι 'Ελληνες