ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη της ΕΕ με ρυθμό 0,8% το 2014 και 1,1% το 2015

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη της ΕΕ με ρυθμό 0,8% το 2014 και 1,1% το 2015

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην ενδιάμεση έκθεσή του (Interim Economic Assessment), προβλέπει συγκρατημένη άνοδο για τις περισσότερες μεγάλες - αναπτυγμένες και αναδυόμενες - οικονομίες.

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,8% το 2014 και 1,1% το 2015.
«Οι προοπτικές όσον αφορά την ανάπτυξη είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Η Γερμανία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% φέτος και το 2015, η Γαλλία με ρυθμό 0,4% φέτος και 1% το 2015, ενώ η ιταλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 0,4% φέτος και να έχει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,1% το 2015», αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας:

«Με δεδομένη την προοπτική υποτονικής ανάπτυξης και τον κίνδυνο να εξασθενήσει περαιτέρω η ζήτηση, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει κοντά στο μηδέν ή γίνει αρνητικός, ο ΟΟΣΑ συνιστά περισσότερη νομισματική στήριξη για την Ευρωζώνη.

Τα πρόσφατα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι καλοδεχούμενα, αλλά περισσότερα μέτρα είναι δικαιολογημένα, μεταξύ των οποίων και η ποσοτική χαλάρωση. Με δεδομένη την αδυναμία της ζήτησης, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν στον πλήρη βαθμό την ελαστικότητα που προβλέπεται από τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ».

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα αναπτυχθούν με ρυθμό 2,1% φέτος και 3,1% το 2015, ενώ η Βρετανία αναμένεται να αναπτυχθεί 3,1% και 2,8%, αντίστοιχα. Η καναδική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί 2,3% φέτος και 2,7% το 2015, ενώ η ιαπωνική οικονομία αναμένεται, υπό την επίδραση της συνεχιζόμενης νομισματικής στήριξης, να αναπτυχθεί 0,9% και 1,1%, αντίστοιχα.

Η ανάπτυξη θα είναι αρκετά ισχυρή για να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τον Καναδά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Η κινεζική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει τη συντεταγμένη προσαρμογή της σε υψηλούς αλλά πιο βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης (7,4% φέτος και 7,3% το 2015).

Η ανάπτυξη στην Ινδία προβλέπεται να ενισχυθεί, ενώ η Βραζιλία προβλέπεται να έχει μία περιορισμένη ανάκαμψη μετά την ύφεση.

Διαβάστε επίσης

DW: «Θύματα γερμανικής κατοχής στο επίκεντρο του «Ταμείου για το Μέλλον»