ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κράτος… «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» επιστροφές φόρων λόγω ΕΝΦΙΑ

Κράτος… «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» επιστροφές φόρων λόγω ΕΝΦΙΑ

Τραγελαφική η κατάσταση, εμπαίζουν τους φορολογούμενους και κρατούν στα… ταμεία του «πλεονάσματος» τις επιστροφές φόρου λόγω… ΕΝΦΙΑ

Στροφή ..180 μοιρών έκαναν οι επιστροφές φόρου που αναμένουν χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι, από τα εκκαθαριστικά των φορολογικών τους δηλώσεων.

Το σύστημα εκκαθάρισης και επιστροφής φόρου έπεσε και όπως φαίνεται οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν αρκετές εβδομάδες ίσως και μήνες μέχρι να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Πρόκειται για την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επέτρεπε στις εφορίες να κάνουν διασταυρώσεις με τα αρχεία των ασφαλιστικών ταμείων, για να βρουν αν ένας φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου, είχε ταυτόχρονα και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες δεν είχε βάλει σε ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας λόγος που έπεσε το ηλεκτρονικό σύστημα, είναι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ! Δηλαδή, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων «τρέχει» τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά για να προλάβει τις προθεσμίες. Σε αυτή την κινητικότητα οφείλεται εν μέρει η πτώση του συστήματος για την επιστροφή φόρου.

Τι κι αν έχουν περάσει κάτι λιγότερο από τρεις μήνες από τότε που ο κόσμος υπέβαλε τη φορολογική του δήλωση, το κράτος όμως προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει τις διαδικασίες που θα έβγαζαν από τα ταμεία του τα χρήματα που δικαιούται ο κόσμος. Χρήματα που στην ουσία θα επέστρεφαν και πάλι στο κράτος, αφού με αυτά - στη συντριπτική τους πλειοψηφία - θα πληρωθούν οι φόροι που έρχονται!

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια πρώτη προσπάθεια να ξεκινήσουν και πάλι οι διασταυρώσεις στοιχείων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ωστόσο και πάλι, θεωρείται αμφίβολο ότι θα προκύψουν και νέες καθυστερήσεις.

Ο παραλογισμός

Το οικονομικό επιτελείο είχε βάλει ως προϋπόθεση για την επιστροφή φόρου τη μη ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οφειλές εκεί δεν μπορούν να έχουν για παράδειγμα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Οι μισθωτοί έχουν απευθείας κρατήσεις τις οποίες πληρώνουν οι εργοδότες τους.

Συνεπώς, τι φταίει ένας εργαζόμενος μισθωτός, αν ο εργοδότης του δεν έχει πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία;

Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο. Και μιλάμε για παραλογισμό, γιατί οι καθυστερήσεις σχεδόν τριών μηνών αφορούν όλους τους φορολογούμενους. Ακόμα και αυτούς που έχουν μια δουλίτσα, παίρνουν ένα χαμηλό μισθό και το εκκαθαριστικό τους έδειξε επιστροφή φόρου.

Για οποιαδήποτε καταγγελία μπορείτει να επικοινωνείτε εδώ.

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Λάθη επί λαθών στα εκκαθαριστικά