ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 34 εκατ. ευρώ «μαύρου» χρήματος κατάφεραν να μαζέψουν!

Μόνο 34 εκατ. ευρώ «μαύρου» χρήματος κατάφεραν να μαζέψουν!

Από τα δισεκατομμύρια των μιζών και της διαφθοράς, τα «λαγωνικά» της κυβέρνησης κατάφεραν να φέρουν στα ταμεία του κράτους μόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια

Από χιλιάδες υποθέσεις «μαύρου χρήματος» από εγκληματικές δραστηριότητες, από σκάνδαλα δήθεν επιχειρηματιών και πολιτικών, από μίζες, από δεκάδες λίστες απατεώνων, από υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής που επί σειρά ετών ταλάνιζαν την ελληνική κοινωνία, κατάφεραν να μαζέψουν 34 εκατομμύρια και όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι ιδιαιτέρως περήφανοι για το… επίτευγμά τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ποσό αυτό είναι τόσο ευτελές αφού για παράδειγμα δεν αγγίζει ούτε το 1/6 της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου. Θυμίζουμε απλά για την ιστορία ότι στις 31 Μαρτίου 2011 η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε τον έλεγχο του πόθεν έσχες του πρώην υπουργού καθώς θεωρήθηκε ερευνητέο το ποσό των καταθέσεών του ύψους 178 εκατομυρίων ευρώ!

Από όλους αυτούς που καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα, πολιτικό χρήμα, χρήμα από εγκληματικές δραστηριότητες κατάφεραν να βάλουν 34 εκατομμύρια και μάλιστα θα τα διαθέσουν στον τομέα της Παιδείας προκειμένου να κλείσουν «τρύπες» και λειτουργικές ανάγκες.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνεται το εξής:

«Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Δεκέμβριο του 2013, προέβη στο άνοιγμα ειδικού λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συγκεντρώνονται χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί 34,3 εκατ. ευρώ (7,5 εκατ. ευρώ το 2013 και 26,8 εκατ. ευρώ το 2014).

Το συγκεκριμένο ποσό, που αποτελεί προϊόν τέτοιων έκνομων δραστηριοτήτων, έχει συγκεντρωθεί στον εν λόγω λογαριασμό από καταθέσεις ατόμων που ενέχονται σε διάφορες υποθέσεις, τις οποίες διερευνά η Δικαιοσύνη.

Επιπρόσθετα, με το Άρθρο 180 του Ν. 4270/2014 υπό τον τίτλο «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση Οδηγίας 2011/85) – Δημόσιο Λογιστικό» (ΦΕΚ Α’ 143, 28.06.2014), θεσμοθετήθηκε πλέον ότι τα ανωτέρω ποσά αποτελούν έσοδα του Προϋπολογισμού στο έτος που κατατίθενται, ενώ παράλληλα, αντίστοιχου ύψους πιστώσεις μπορούν να εγγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό για την ενίσχυση προγραμμάτων ή την χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν, ιδίως, την εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία ή την κοινωνική αλληλεγγύη.

Έτσι, κατοχυρώθηκε και νομοθετικά η ανωτέρω διαδικασία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα, o Αναπληρωτήs Υπουργός Οικονομικών υπέγραψε απόφαση με την οποία διατίθεται το ποσό των 26,8 εκατ. ευρώ.
Το ανωτέρω ποσό κατανέμεται στα Υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υγείας, και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, κατόπιν σχετικών αιτημάτων τους, για τη χρηματοδότηση τέτοιων πολιτικών.

Συγκεκριμένα:

1ον. Ποσό ύψους 9 εκατ. ευρώ διατίθεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο αναλύεται ως εξής:

- 4,14 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση ΑΕΙ (κάλυψη δαπανών λειτουργίας των ΑΕΙ και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Αιγινήτειο και Αρεταίειο καθώς και προμήθεια καυσίμων θέρμανσης).
- 1,6 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση ΤΕΙ (κάλυψη δαπανών λειτουργίας των ΤΕΙ και προμήθεια καυσίμων θέρμανσης).
- 2 εκατ. ευρώ για ενίσχυση ΑΕΙ και ΤΕΙ για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σίτισης των φοιτητών.
- 1 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των Ερευνητικών και Επιστημονικών Ιδρυμάτων.
- 260.000 ευρώ για ενίσχυση της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης καθώς και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

2ον. Ποσό ύψους 8,9 εκατ. ευρώ διατίθεται στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του σε τρίτους και σε ασφαλιστικά ταμεία καθώς και για την αγορά φαρμακευτικού–υγειονομικού υλικού και αναλωσίμων.

3ον. Ποσό ύψους 8,9 εκατ. ευρώ διατίθεται στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για κάλυψη δαπανών μετακίνησης ατόμων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, υπερήλικες κλπ.).

Από την ημερομηνία διάθεσής τους, αυτά τα ποσά θα πρέπει να απορροφηθούν εντός τριμήνου.

Συνεπώς, η Κυβέρνηση, πέραν των Μνημονίων, δείχνει έμπρακτα πώς αντιλαμβάνεται τη συλλογική λειτουργία της και τον ορθολογισμό στην κατανομή των διαθέσιμων πόρων».

ΥΓ: Τα συμπεράσματα δικά σας…

Διαβάστε επίσης:

«Mυστικές» δημοσκοπήσεις: Οι μετρήσεις τρόμαξαν Σαμαρά-Βενιζέλο!