ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας με την ανεργία στο 27%

DW: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας με την ανεργία στο 27%

Aμετάβλητο στο 11,5% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, ενώ στην ΕΕ μειώθηκε από 10,2% σε 10,1%. Αντίθετα η Ελλάδα διατηρεί την ανητική πρωτιά της με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 27%.

«Το ποσοστό των ανέργων στην Ευρώπη είναι απαράδεκτα υψηλό», τόνισε ο ευρωπαίος επίτροπος Λάζλο Άντορ, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat και τα οποία θέλουν το ποσοστό των ανέργων στην ευρωζώνη να παραμένει τον Αύγουστο αμετάβλητο στο 11,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο.

Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε ο επίτροπος Απασχόλησης για το υψηλό ποσοστό της νεανικής ανεργίας. Περίπου 5 εκατομμύρια νέοι και νέες στην ΕΕ, έως 25 ετών δεν έχουν εργασία. Στην Ελλάδα και την Ισπανία πάνω από το 50% των νέων είναι άνεργοι. Συνολικά τον Αύγουστο κατεγράφησαν 24,6 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 18,3 εκατομμύρια στην ευρωζώνη.

Στην κορυφή η Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το ποσοστό της ανεργίας σημείωσε μικρή μείωση τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 27% από 27,1% τον προηγούμενο μήνα Μάιο. Η Ελλάδα με 1,3 εκατομμύρια ανέργους παραμένει στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη ανεργία, ακολουθούμενη από την Ισπανία (24,4% τον Αύγουστο). Στο σύνολο της ΕΕ, η ανεργία μειώθηκε από 10,2% σε 10,1%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη καταγράφονται στην Αυστρία (4,7%) και τη Γερμανία (4,9%). Στη Γερμανία ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 94 χιλιάδες και διαμορφώθηκε στα 2,808 εκατομμύρια. «Τον Σεπτέμβριο μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων εξαιτίας της φθινοπωρινής ανάκαμψης της οικονομίας», σχολίασε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας Φρανκ-Γιούργκεν Βάιζε, διευκρινίζοντας ότι εάν αγνοηθούν οι εποχικοί παράγοντες, διαπιστώνεται αύξηση της ανεργίας».

Σε χαμηλό πενταετίας ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών μειώθηκε στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, που διαμορφώθηκε στο 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στη μείωση των τιμών της ενέργειας. Τον Αύγουστο το ποσοστό του πληθωρισμού ήταν της τάξεως του 0,4%. Η εξέλιξη αυτή ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που υιοθετώντας στρατηγικές ποσοτικής χαλάρωσης προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις.

Διαβάστε επίσης

Πώς ρυθμίζονται τα χρέη 100.000 μικρομεσαίων