ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφάπαξ-εξπρές για 50.000 συνταξιούχους

Εφάπαξ-εξπρές για 50.000 συνταξιούχους

Τα Ταμεία θα δώσουν 420 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 50.000 ασφαλισμένους-Πότε και πώς θα διατεθούν τα χρήματα

Ξεμπλοκάρει η καταβολή εφάπαξ και μερισμάτων, καθώς τα Ταμεία θα δώσουν μέχρι το τέλος του έτους 420 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 50.000 ασφαλισμένους. Με το ποσό αυτό θα επιταχυνθεί η έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων και παράλληλα θα δοθεί οικονομική «ανάσα» στα Ταμεία, ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις μέσα στο έτος.

Σύμφωνα με το «Έθνος» στόχος είναι να καλυφθούν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων που είναι σε εκκρεμότητα από το 2012 μέχρι και το τέλος του 2013 (ή ακόμα και τις αρχές του 2014). Μεταξύ άλλων ωφελούνται δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί που περιμένουν εφάπαξ και μερίσματα, ναυτικοί, αλλά και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Για το θέμα αυτό είχε υπάρξει επικοινωνία του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση με το οικονομικό επιτελείο, ενώ χθες υπήρξε και σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με το συνολικό ποσό που θα δοθεί σε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία, νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ να φτάνει τα 800 εκατομμύρια ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε τα 420 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πώς θα διατεθούν τα χρήματα

Με βάση των σχεδιασμό του υπουργείο, τα χρήματα θα διατεθούν ως εξής:

Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
Θα δοθούν 260 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία 10.000 άτομα θα εισπράξουν φέτος το βοήθημα, που κατά μέσον όρο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ. Με την έξτρα ενίσχυση θα διεκπεραιωθούν οι συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι και το τέλος του 2013. Δηλαδή, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας στους τρεις ασφαλισμένους που είναι στην αναμονή θα πάρει μέσα στη φετινή χρονιά το εφάπαξ.

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό ισχύουν δύο «ταχύτητες»

-Όσοι υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2012 δεν έχουν νέα αλλαγή.
-Όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά θα δουν το εφάπαξ να υπολογίζεται με νέο τρόπο.

Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων
Θα διατεθεί το ποσό των 70 εκατομμύριων ευρώ για να καταβληθεί το μέρισμα σε περίπου 20.000 με 30.000 ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους.

Άλλα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και βοηθήματα
Θα διατεθεί το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, που θα μοιραστεί σε περισσότερους τους ενός φορείς.

Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας
Το ποσό που δοθεί θα είναι της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με το Εθνος, το όφελος θα είναι διπλό: Θα επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των αποφάσεων και θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο περικοπών από την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας.

ΝΑΤ
Θα διατεθεί το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν εκκρεμότητες.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: «Εθνική ανάγκη» η ψήφος εμπιστοσύνης