ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τις 11 Ιουλίου το νέο «πακέτο» διάσωσης

Μέχρι τις 11 Ιουλίου το νέο «πακέτο» διάσωσης
Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας προκαλεί η διαφωνία στους κόλπους της ευρωζώνης...

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας προκαλεί η διαφωνία στους κόλπους της ευρωζώνης για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, με αποτέλεσμα, η νέα βοήθεια μπορεί να καθυστερήσεις μέχρι τις 11 Ιουλίου, αναφέρουν στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, η ευρωζώνη έχει επικεντρώσει τις συζητήσεις στο επείγον ζήτημα της εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου, καθώς χωρίς τα ποσά αυτά, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει τον Ιούλιο.

Παρά το γεγονός ότι η διαφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ για τη συμμετοχή ιδιωτών δεν έχει ξεπεραστεί, παρά τη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα καταγράφουν πρόοδο.

Η συμφωνία, με βάση το μέχρι στιγμής σχεδιασμό, προβλέπει ένα νέο, τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύψους 120 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Ιβάν Μικλός παραδέχθηκε ότι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 20 Ιουνίου φαντάζει αδύνατη. «Το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να συμφωνηθεί μέχρι τις 11 Ιουλίου, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν τις καλοκαιρινές διακοπές», δήλωσε ο Μικλός σε δημοσιογράφους.

Διαβουλεύσεις για την πέμπτη δόση

Το άλλο φλέγον ζήτημα αυτήν την περίοδο αφορά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ, χωρίς την οποία η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών. «Κανείς δεν επιθυμεί μια ελληνική χρεοκοπία» ξεκαθαρίζει αξιωματούχος της ευρωζώνης.

«Η προσέγγισή μας, πιθανόν θα αναπτυχθεί σε δύο στάδια. Σε πρώτη φάση θα ασχοληθούμε με την επόμενη δόση και στη συνέχεια, μέχρι τις 11 Ιουλίου, θα έχουμε καταλήξει με το νέο, τριετές πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε η πηγή.

Η αποδέσμευση της επόμενης δόσης εξαρτάται από την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ ζητά δεσμεύσεις από την ευρωζώνη ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της Ελλάδος τους επόμενους 12 μήνες. Από την πλευρά της, η Ευρώπη δεν θέλουν να ανταποκριθούν στο αίτημα του ΔΝΤ, μέχρι να βρουν τρόπο για να υπάρξει συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων.

Για να αυξηθούν οι πιθανότητες συμφωνίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προγραμματίζουν να συναντηθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι η Δευτέρα θα πρέπει να είναι η μέρα κατά την οποία θα ληφθεί απόφαση.

Πηγή:newscode.gr