ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φάιμαν : Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η βοήθεια προς την Ελλάδα

Φάιμαν : Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η βοήθεια προς την Ελλάδα
Ο καγκελάριος της Αυστρίας χαρακτήρισε ως «ανόητες» τις αιτιάσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ…

Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνον η βοήθεια προς την Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βέρνερ Φάιμαν, κατά τη διάρκεια ωριαίας συνέντευξης, που έδωσε την Κυριακή στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση.

Ειδικότερα, ο κ. Φάιμαν τόνισε ότι εκτός από τις προτροπές για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων λιτότητας και την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα επενδυτικές δυνατότητες.

Διαφορετικά, επισήμανε, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.

Αναφορικά, εξάλλου, με την κρίση χρέους στην Ελλάδα ο κ. Φάιμαν είπε πως ο ίδιος δεν θέλει να συζητά για μια χρεοκοπία της χώρας ή για ένα «κούρεμα» του χρέους.

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, κανείς δεν πρέπει να το εύχεται και χαρακτήρισε ως «ανόητες και υποδαυλίζουσες μίσος, αιτιάσεις» τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ευρώ, που πρότεινε ο αρχηγός της αυστριακής ακροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, επίσης, επισήμανε πως το καλύτερο θα ήταν, εάν η Αθήνα μπορούσε να λύσει τον «γόρδιο δεσμό», όπως χαρακτήρισε τις περικοπές δαπανών, την αύξηση στις εισπράξεις των φόρων, την εξόφληση χρεών και την επένδυση στην ανταγωνιστικότητά της.

Ωστόσο, δεν μπόρεσε να αποκλείσει την πιθανότητα μιας χρεοκοπίας, καθώς, όπως είπε, δεν γνωρίζει αν ο ελληνικός πληθυσμός θα αποδεχτεί τα μέτρα λιτότητας.

Πιστεύει, πάντως, πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Αθήνα θα πρέπει να καταστρώσουν ένα σχέδιο για το πώς θα μπορέσει να αλλαχτεί η δομή της χώρας, ούτως ώστε να μην υπάρχει συνεχώς μια αναβολή μέχρι το επόμενο σενάριο καταστροφής.

Ο κ. Φάιμαν, επιπλέον, παρατήρησε πως η Ελλάδα δεν είχε πάρει για δεκαετίες συγκεκριμένα απαραίτητα μέτρα και για το λόγο αυτό έχει τώρα όλα τα προβλήματα συγχρόνως, ενώ δεν άφησε καμία αμφιβολία πως μελλοντικές, νέες βοήθειες προς την Αθήνα θα πρέπει να συνδέονται με σωστές προϋποθέσεις.

Όπως ανέφερε, η άποψή του είναι πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν ακόμη να γίνονται εκτιμήσεις για το πόσο κοστίζει η βοήθεια προς την Ελλάδα.

Καταλήγοντας, ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε τα πολλά οφέλη που έχουν αποκομίσει η Αυστρία και άλλες χώρες από τη συμμετοχή τους στο Ευρώ, το οποίο, όπως είπε, είναι σημαντικό για μια ανθούσα εξαγωγική οικονομία, καθώς ευνοεί την αγορά εργασίας και καθιστά δυνατή μια δυναμική οικονομική ανάπτυξη.