ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποφασίζει το ΔΝΤ για την 5η δόση – Αγωνία για το χρέος

Αποφασίζει το ΔΝΤ για την 5η δόση – Αγωνία για το χρέος
Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για την εκταμίευση...

Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 12 δις. ευρώ.

Το ΔΝΤ αποφασίζει σήμερα και η αγωνία για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας κορυφώνεται, καθώς παραμένει άγνωστη η στάση που θα κρατήσουν οι οίκοι αξιολόγησης στην τελική πρόταση.

Στην έκθεση που θα συζητηθεί σήμερα επισημαίνεται η ανάγκη της αυστηρής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και της ταχείας προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως το πρόγραμμα έχει αποτελέσματα και τονίζει πως θα πρέπει να βελτιωθεί η φορολογική διαχείριση και να γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε πρόταση για το ελληνικό χρέος που θα χαρακτηριστεί από τους οίκους αξιολόγησης ως επιλεκτική χρεοκοπία.

«Είναι δουλειά των κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει και όχι της ΕΚΤ». Κάλεσε εξάλλου τις τράπεζες που είναι εκτός αγορών, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων.

Σύμφωνα έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, η Ελλάδα δεν έχει εξαντλήσει όλα τα ενδεχόμενα ώστε να χρεοκοπήσει και προκρίνει τη λύση που προτείνουν στην Ελλάδα η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ απορρίπτοντας την πρόταση που έχει διατυπωθεί για διαγραφή του μισού ελληνικού δημοσίου χρέους.

Την προσεχή Δευτέρα 11 Ιουλίου στο Eurogroup οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα εξετάσουν τις εναλλακτικές προτάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, με τη δέσμευση πως θα καταλήξουν σε μια και θα την υιοθετήσουν άμεσα.