ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ύπνωση 34 εφορίες - οι συνήθεις ύποπτοι θα πληρώσουν (πάλι)

Σε ύπνωση 34 εφορίες - οι συνήθεις ύποπτοι θα πληρώσουν (πάλι)
Ηττημένη εμφανίζεται η Κυβέρνηση στη μάχη με τους φοροφυγάδες, αφού τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν πως τον Ιούνιο...

Ηττημένη εμφανίζεται η Κυβέρνηση στη μάχη με τους φοροφυγάδες, αφού τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν πως τον Ιούνιο, οι 34 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας, οι οποίες και εισπράττουν το περίπου 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων, είχαν σχεδόν μηδενικές εισπράξεις.

Το έλλειμμα λοιπόν των μεγαλοοφειλετών καλούνται να καλύψουν και πάλι οι συνεπείς φορολογούμενοι, που σε λίγες ημέρες θα παραλάβουν και πάλι ειδοποιήσεις για να καταβάλλουν και νέες έκτακτες εισφορές.

Περίπου 1.500.000 εκκαθαριστικά ταχυδρομούνται την επόμενη εβδομάδα κι όσοι τα λάβουν θα πρέπει να πληρώσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ποιοι πληρώνουν

Όσοι το 2010 είχαν εισόδημα από 12.000 κι άνω, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, και όσοι είχαν στην κατοχή τους αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.ε, πισίνες και σκάφη αναψυχής.

Όσοι δήλωσαν εισόδημα από 12.001 έως 20.000 θα πληρώσουν εισφορά 1%, για εισοδήματα από 20.001 έως 50.000 εισφορά 2%, μέχρι 100.000 ευρώ η εισφορά διαμορφώνεται στο 3% και στο 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ. Το τέλος επιτηδεύματος για ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνεται στα 300 ευρώ.

Μετεξεταστέα η κυβέρνηση στην πάταξη της φοροδιαφυγής

Η απάντηση της Κυβέρνησης στη μη συμμόρφωση των μεγαλοοφειλετών είναι η πρόθεσή της να δημοσιοποιήσει τα ονόματα μεγάλων φοροφυγάδων.

Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην οποία συμμετείχαν οι κκ. Ε. Βενιζέλος, Μ. Παπαϊωάννου, Χ. Παπουτσής, Γ. Καπελέρης και Ι. Διώτης.
Αυτό που περιμένει η Κυβέρνηση για να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση είναι το πράσινο φως από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκε η καλύτερη, ταχύτερη και ευρύτερη συνεργασία των φοροδιωκτικών αρχών με το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τις τράπεζες.

Ειδικότερα, σκοπός του υπουργείου είναι να βρεθεί τρόπος ώστε η οικονομική αστυνομία να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και μπορεί να ζητά την συνδρομή των τραπεζών - σε σχέση με το απόρρητό τους - στην περίπτωση που διαπιστώνονται φορολογικές παραβάσεις.

Κίνηση εντυπωσιασμού

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων φαίνεται σαν μια κίνηση χωρίς ουσία, εάν δεν συνοδευτεί με αποτελεσματικά μέτρα που θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία.

Η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για είσπραξη των 30 δις ανείσπρακτων οφειλών, αποδείχθηκε πως ήταν απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, αφού, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εισπραχθεί ούτε τα τρία από αυτά.